ZAGREB, 5. listopada 2009. – Mlada hrvatska triatlonka Sara Vilić ostvarila je kvalifikacijsku normu za nastup na prvim Olimpijskim igrama mladih (OIM) koje će se održati od 14-26. kolovoza 2010. u Singapuru.

ZAGREB, 5. listopada 2009. – Mlada hrvatska triatlonka Sara Vilić ostvarila je kvalifikacijsku normu za nastup na prvim Olimpijskim igrama mladih (OIM) koje će se održati od 14-26. kolovoza 2010. u Singapuru.
Sara Vilić normu je ostvarila na europskom kvalifikacijskom natjecanju održanom u Španjolskoj (San Javier, Murcia) krajem listopada, gdje su sudjelovali sportaši i sportašice iz 31 europske zemlje. Sara je osvojila 12. mjesto te je tako postala druga hrvatska sportašica (prva je judašica Barbara Matić) koja je ostvarila nastup na prvim OIM 2010. u Singapuru.
Sedamnaestogodišnja Sara Vilić triatlonom se počela baviti prije tri godine, paralelno trenirajući i nastupajući i na plivačkim natjecanjima. No, prije dvije godine donijela je odluku u potpunosti se posvetiti triatlonu. Njezin talent prepoznala je i Međunarodna triatlon unija (ITU) te su ju prošle godine pozvali u europski selektivni razvojni kamp u Mađarskoj, a ove godine u svjetski kamp. Na Svjetskom prvenstvu ove godine nastupila je u dvije discipline (aquatlonu i triatlonu) u konkurenciji juniorki te je osvojila 7. mjesto u aquatlonu i 35. mjesto u triatlonu.

Mlada triatlonka je u sezoni 2008. u konačnom poretku europskog juniorskog kupa osvojila 12. mjesto te temeljem tog rezultata postala korisnica razvojnog programa HOO-a – Program individualne skrbi o mladim sportašima. Uz pomoć programa, Sara je ove godine napredovala i osvojila 7. mjesto ukupno na rang ljestvici najboljih juniorski Europe, a najbolji rezultat sezone ostvarila je u Egirdiru (Turska) gdje je zauzela drugo mjesto u utrci europskog kupa.
Na OIM pravo sudjelovanja imaju mladi sportaši u dobi od 14 do 18 godina koji će se natjecati u 26 sportova. Očekuje se dolazak oko 3600 sportaša i oko 800 pratećih osoba iz 205 nacionalnih olimpijskih odbora, članova MOO-a.

Kriterije za plasman na OIM u svakom sportu određuje međunarodna sportska federacija u dogovoru s organizatorima, no organizatori su limitirali veličinu delegacije. Naime, svaka nacionalna sportska delegacija moći će maksimalno imati 70 članova, a mogu ju činiti samo sportaši ili i sportaši i prateće osobe. Kvalifikacijsko razdoblje, u kojem hrvatski sportaši mogu ostvariti plasman na OIM, traje od ožujka 2009. do svibnja 2010. godine.