Manchester, 22. svibnja 2022. - Posljednjeg dana seniorskog Europskog prvenstva u taekwondou, održanom u Manchesteru (Ujedinjeno Kraljevstvo), Hrvatska je stigla do još jedne bronce koju je u kategoriji +87 kilograma osvojio Paško Božić.

Njegovom broncom Hrvatska je završila nastup na EP-u s osam medalja - dvije zlatne, jednom srebrnom i pet brončanih, a još jednu medalju i to zlatnu, osvojio je Ivan Mikulić na Europskom parataekwondo prvenstvu, održanom istodobno i u istoj dvorani u Manchesteru.

Teškaš splitskog Marjana, Paško Božić, odlično je krenuo u osmini finala, pobijedivši Norvežanina Miloša Pilipovića sa 24-4. Potom je u četvrtfinalu svladao prvog nositelja i olimpijskog doprvaka iz Tokija, Makedonca Dejana Georgijevskog, sa 20-9. Božić je u polufinalu zaustavljen od Španjolca Ivana Martineza Garcije sa 6-11, te je ostao na brončanoj medalji.

Prva je to seniorska medalja za tek 20-godišnjeg Božića, dobitnika HOO-ove Nagrade Dražen Petrović za najveću sportsku nadu, koji je svojedobno bio brončani kadet Europe kao i srebrni na mlađem seniorskom prvenstvu Starog kontinenta.

Braniteljica naslova Bruna Vuletić zaustavljena je u borbi za medalju od iznimno nezgodne i visoke Belgijke Chaari Sarah s 5-12. Članica Marjana je u kategoriji do 62 kilograma krenula pobjedom protiv Finkinje Manninen 16-8, ali dalje od toga nije išlo.

Marko Golubić iz zagrebačkog Championa EP je otvorio slavljem u osmini finala protiv Ukrajinca Čumačenka 27-13. Dramatična borba u četvrtfinalu protiv Husića na koncu je završila 21-20 za olimpijca iz Bosne i Hercegovine, čime je Marko ostao bez polufinala i rekordne devete medalje za Hrvatsku.

U kategoriji do 57 kilograma nastupila je i Helena Kičema iz Novog Zagreba. U osmini finala slavila je protiv Austrijanke Kindl rezultatom 20-14, da bi je u borbi za medalju zaustavila dvostruka olimpijska pobjednica Jade Jones prekidom 6-26.

Božićeva bronca šesta je medalja za splitski TK Marjan na ovom EP-u od ukupno osam hrvatskih, te pomalo nevjerojatna 94. medalja kluba koji iz godine u godinu postiže vrhunske rezultate na velikim natjecanjima.

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita Pašku Božiću osvajanje brončanog odličja na EP-u! Također HOO čestita Hrvatskom taekwondo savezu na ukupno osam europskih odličja u Manchesteru, kao i splitskom TK Marjan na šest odličja njegovih predstavnika i predstavnica na istom natjecanju!