Manchester, 19. svibnja 2022. - Već prvog dana Europskog prvenstva u taekwondou u Manchesteru (Ujedinjeno Kraljevstvo) hrvatski predstavnici osvojili su tri medalje. Sedamnaestogodišnje blizanke Bruna i Ivana Duvančić, članice splitskog Marjana, osvojile su bronce u kategorijama do 49 kg (Bruna) i 53 kg (Ivana), a isti uspjeh ostvario je i Josip Teskera iz kninskog Diva u kategoriji do 54 kg.

Ivana Duvančić je u osmini finala svladala Čehinju Dominiku Hronovu 15-5, da bi u četvrtfinalu slavila protiv fenomenalne Tijane Bogdanović, vlasnice dvije olimpijske medalje iz Rija i Tokija. Ivana je reprezentativku Srbije pobijedila rezultatom 21-10, a vrijedi napomenuti kako Bogdanović, osim olimpijskog srebra i bronce, ima i tri medalje sa svjetskih i europskih prvenstava. U polufinalnom dvoboju bolja od Ivane bodovnim omjerom 15-5 bila je izvrsna mlada Španjolka, druga nositeljica EP-a Alma Maria Perez Parrado.

Bruna Duvančić je u kategoriji do 49 kg na još teži način stigla do brončane medalje jer je već u 1. kolu za suparnicu imala europsku prvakinju i svjetsku doprvakinju, Ukrajinku Irinu Romoldanovu, koju je deklasirala 21-3. U četvrtfinalu je u borbi za odličje slavila prekidom 27-7 protiv Turkinje Rukiye Yildirim, osvajačice čak šest svjetskih i europskih odličja. U polufinalu je Brunu zaustavila Izraelka Abishag Semberg (9-15), brončana olimpijka iz Tokija.  

U debitantskom seniorskom nastupu brončano odličje osvojio je i Kninjanin Josip Teskera. Prošlogodišnji dobitnik HOO-ove Nagrade Dražen Petrović u prvom je kolu kategorije do 54 kg pobijedio predstavnika Azerbajdžana Sayada Dadashova 15-9, a u borbi za odličje bio je bolji od Moldavca Vadima Dimitrova sa 14-7. Polufinalnu borbu Teskera je izgubio omjerom 8-13 od turskog reprezentativca, drugog nositelja EP-a Gorkema Polata.

Bivši europski prvak i olimpijski kandidat Lovre Brečić ostao je nadomak medalje u kategoriji do 63 kg. Turnir je otvorio pobjedom nad Bugarinom Dimitrovim 22-12, da bi u borbi za medalju tijesno izgubio (19-22) od Nijemca Imrana Özkaye. 

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita Josipu Teskeri te Bruni i Ivani Duvančić na osvajanju brončanih odličja na Europskom prvenstvu u Manchesteru!