Zagreb, 25. listopada 2021. - Hrvatski taekwondaški izbornik i jedan od najuspješnijih svjetskih taekwondaških trenera, Toni Tomas, vodit će naše reprezentativce i u novom olimpijskom ciklusu, čiji formalni završetak treba predstavljati svečanost zatvaranja Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine. Podsjetimo, nakon dviju olimpijskih medalja iz Tokija - zlata Matee Jelić i bronce Tonija Kanaeta - za našeg su se stručnjaka zainteresirale brojne države. Konkretnih ponuda za angažman stiglo je pet, a ona iz Njemačka definitivno je bila najintrigantnija.

Hrvatski taekwondo savez (HTS) nije bio iznenađen takvim epilogom najuspješnijih Igara u povijesti pa je, u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom (HOO), pokrenuta akcija traženja rješenja za Tomasov ostanak pod najdražom trobojnicom. HOO je u rujnu uvrstio Tomasa u Program sufinanciranja rada trenera - kategorija vrhunskih trenera, a potrebno je bilo i da Savez, predvođen predsjednikom Antom Nobilom, pokuša pronaći model za zadržavanje Tonija Tomasa. Kao konstruktivna spona poslužio je član Vijeća HOO-a prof. Dragan Primorac.

- Hvala HOO-u što nam je omogućio da zajedno napravimo model koji može biti rješenje i za sve druge sportove. Još 2004., kada sam bio ministar znanosti, obrazovanja i sporta, govorio sam o modelu povratka hrvatskih mozgova iz cijelog svijeta i tako smo u domovinu vratili 140 doktora znanosti. A ovo je prvi model za jednog sportskog eksperta - rekao je prof. Primorac.

Prije nego li je s Tonijem Tomasom potpisao ugovor koji će izbornika zadržati u Hrvatskoj još barem do Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine, čelnik HTS-a Anto Nobilo je izjavio:

 - Kada smo saznali da ima ozbiljnu ponudu iz Njemačke, dogovorili smo sastanak u Zagrebu na kojem smo sportski direktor Josipović, profesor Primorac i ja zauzeli čvrst stav da napravimo sve što je u našoj moći za ostanak izbornika u Hrvatskoj. Predugo smo gradili put prema najvišem svjetskom rangm da bismo olako dopustili da nam stručnjak koji je zamašnjak te priče ode kod onih koji imaju više novca. Bili smo odlučni  stvoriti mu bolje materijalne uvjete, a po njemu smo vidjeli da bi bio spreman učiniti kompromis, što se i dogodilo. Jer, znali smo da u državama, u kojima bi bio bolje plaćen, nema takve borce, a vjerojatno je za njih i emotivno vezan jer je dobar dio njih upravo on i stvorio...

Jedna od onih koja je Tomasu iznimno zahvalna za gotovo briljantnu karijeru najnovija je olimpijska pobjednica Matea Jelić: 

- Ja se ne mogu odvojiti od Hrvatske, naprosto ne mogu. I zato sam nagovarala Tonija da ostane, što je bilo malo sebično od mene, no duboko u sebi sam znala da neće otići tek tako. Zahvalna sam HTS-u koji je ona ovaj način omogućio i meni, ali i drugi taekwondašima, da ostvarimo još ponešto od svojih sportskih snova.

- Drago mi je što me je Savez, skupa s HOO-om, prepoznao kao jednog od pokretača trenda uspješnosti hrvatskog taekwondoa. Istina, ovo je bila već peta ponuda iz inozemstva, ovaj put najozbiljnija i najprimamljivija, no i ja nisam htio da se to realizira, želim ostati zbog svih onih emocija koje sam ugradio svih ovih godina. Sada sebi postavljam za cilj da u Parizu budemo bolji nego u Tokiju, gdje smo osvojili žensko zlato i prvu mušku olimpijsku medalju. Hrvatska je moja zemlja, a emocije su najjače kada se borite za svoju zemlju - zaključio je trofejni trener.

U impresivnoj trenerskoj karijeri Toni Tomas je zaslužan za tri olimpijske medalje, 11 svjetskih i 28 europskih odličja te 28 postolja na Grand Prix turnirima i četiri na Europskim igrama. (hoo/db/vk)