Zagreb, 8. svibnja 2021. - Taekwondaš Ivan Šapina kreirao je senzaciju na europskim olimpijskim kvalifikacijama u glavnom bugarskom gradu Sofiji. Član splitskog TK Marjan stigao je do finala kategorije iznad 80 kg, što mu je bilo dovoljno da postane naš 42. evidentni olimpijski kandidat za Tokio, četvrti predstavnik taekwondoa (uz Kristinu Tomić do 49 kg, Mateu Jelić do 67 kg i Tonija Kanaeta do 80 kg) i treći predstavnik spomenutog trofejnog splitskog kluba na Igrama ovoga ljeta.

 

Šapina je na sofijskim kvalifikacijama dohvatio finale svoje kategorije doslovno u posljednjim trenucima odlučujuće (polufinalne) borbe. U prvom kolu pobijedio je Ukrajinca Vladislava Bondara prekidom 24-3, da bi u polufinalnom dvoboju doslovno u posljednjoj sekundi pogodio Turčina Emrea Kutalma Ateslija za veliko slavlje. Budući da finalisti u svim kategorijama osiguravaju nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, finalna borba nije održana.

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita Ivanu Šapini na izborenoj olimpijskoj normi za Tokio, kao i Hrvatskom taekwondo savezu (HTS) na dosad rekordne četiri "vize" za iste Igre!