Zagreb/Sarajevo, 4. veljače 2020. -  Međunarodni olimpijski odbor (MOO) uputio je Olimpijskom odboru BiH službenu potvrdu, prema kojoj se dosadašnjoj hrvatskoj reprezentativki u taekwondou Mariji Štetić odobrava promjena sportskog državljanstva i nastup za reprezentaciju Bosne i Hercegovine na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine bez trogodišnjeg pauziranja. Naravno, u ovisnosti o ostvarenoj olimpijskoj normi za Tokio.

Marija Štetić je potkraj prošle godine postala europska prvakinja (EP u olimpijskim kategorijama u Dublinu), a godinu dana prije osvojila je broncu na EP-u (svih kategorija) u ruskom Kazanju. Zbog iznimno jake konkurencije u kategoriji do 57 kg u hrvatskoj taekwondaškoj reprezentaciji, Štetić je iskoristila pravo dvojnog državljanstva (mama joj je podrijetlom iz BiH) i odlučila je nastupati za susjednu državu. Olimpijske ambicije za Tokio trebat će potvrditi na travanjskim kvalifikacijama. Podsjetimo, prema istom modelu u istu je kategoriju iz švedske u hrvatsku reprezentaciju prije nepune tri godine stigla Nikita Glasnović, koju je MOO također poštedio trogodišnje stanke.
Prema informacijama iz Taekwondo saveza BiH, za susjednu će državu na olimpijskim kvalifikacijama nastupiti još jedan bivši hrvatski reprezentativac - Dinko Šegedin. (hoo/vk)