Zagreb, 24. listopada 2021. - Na sjednici Opće skupštine Europske streljačke konfederacije (ESC), održanoj 21. i 22. listopada 2021. godine u Larnaki na Cipru, naša predstavnica, bivša olimpijka streljačkog sporta Biserka Vrbek izabrana je u Izvršni odbor ESC-a s najvećim brojem glasova članova skupštine.


Na sjednici su sudjelovali predstavnici nacionalnih saveza streljačkog sporta iz 48 europskih zemalja. Najznačajnija točka dnevnog reda bila je izbor tijela ESC-a - novog predsjednika, dopredsjednika i članova Izvršnog odbora. Bila su dva predsjednička kandidata - Luciano Rossi (Italija) i Alexander Ratner (Rusija). Sa 52 od ukupno 95 glasova za novog predsjednika ESC-a izabran je Alexander Ratner, zamijenivši na toj dužnosti sunarodnjaka Vladimira Lisina, koji je 12 godina bio na dužnosti čelnika ESC-a, a sada je i predsjednik Svjetske sportske streljačke federacije (ISSF). Bio je inicijator brojnih promjena u programu streljačkog sporta, u funkcioniranju ESC-a i ISSF-a te je dao veliki doprinos boljem financiranju razvoja streljačkog sporta u svojim članicama.
Novi predsjednik ESC-a Alexander Ratner u prezentaciji programa za daljnje četverogodišnje razdoblje (2021. - 2025.) predstavio je nekoliko značajnih pitanja streljačkog sporta: kontinuitet, unaprjeđenje, inovacije, komunikacije, potpora članicama i sportašima, sportska infrastruktura, održivost, zajedništvo, suradnja sa sponzorima. Nakon izbora predsjednika ESC-a, izabrana su i četiri dopredsjednika te 11 članova Izvršnog odbora ESC-a, među kojima je i hrvatska predstavnica Biserka Vrbek. Opća skupština prihvatila je i novi Statut ESC-a te Opće propise.

U Larnaki je istovremeno održano i natjecanje najboljih natjecatelja u 2021. godini u disciplinama letećih meta (trap i skeet), na kojem je predstavljen novi format finalnog natjecanja u tim disciplinama. Na tom natjecanju nastupili su i hrvatski strijelci Giovanni Cernogoraz i Anton Glasnović.  

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita svojoj djelatnici, pomoćnici glavnog tajnika za pravne i zajedničke poslove Biserki Vrbek, na članstvu u vodećem tijelu Europske streljačke konfederacije!