Baku, 27. srpnja 2017. (Hina) - Olimpijski pobjednici u streljaštvu, hrvatski trapaši Josip Glasnović i Giovanni Cernogoraz, osvojili su u četvrtak srebrnu i brončanu medalju na Europskom prvenstvu u Bakuu, nakon što su dan prije izborili nastup u pojedinačnom finalu, a u momčadskom dijelu izgubili zlato za jedan pogodak.


Josip Glasnović se za finale kvalificirao sa 120 pogodaka, Giovanni Cernogoraz je imao jedan manje, a Marko Germin je pogodio 111 meta, čime je hrvatska reprezentacija sakupila 350 pogođenih golubova, jedan manje od trojca iz Portugala koji je odnio naslov europskog prvaka. Treća je bila reprezentacija Češke (348).


U finalu pojedinačnog dijela natjecanja u kojem su se najbolja šestorica iz kvalifikacija borili za odličja, nakon osnovnih pet serija po pet meta, Glasnović i Cernogoraz su držali drugo i treće mjesto sa 22, odnosno 21 pogotkom, a jedini je bolji bio Čeh David Kostelecky (23). U sljedeće dvije serije Cernogoraz je bio bez promašaja, Glasnović je imao jedan, a Kostelecky dva promašena goluba od deset te su se izjednačili sa po 31 pogotkom svaki.


Sljedećih pet metaka je odlučivalo tko će osvojiti brončano odličje. Kostelecky i Glasnović su bili bez promašaja, a Cernogorza je imao jedan i završio natjecanje na trećem mjestu sa 35 pogodaka u finalu.


Novih deset metaka odlučivalo je o naslovu europskog prvaka. Nažalost, aktualni olimpijski pobjednik Josip Glasnović imao je dva promašaja i završio sa 44 pogotka, dok je češki strijelac promašio samo jednu metu te je sa izjednačenim europskim rekordom (45) za finale osvojio naslov europskog prvaka.Na njihovom europskom uspjehu strijelcima trapašima čestitke su uputili predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora, Zlatko Mateša i Josip Čop.