Zagreb, 8. prosinca 2021. - Na juniorskom SP-u u portugalskom gradu Vila Nova de Gaia 18-godišnji hrvatski stolnotenisač Ivor Ban i Mađar Csaba Andras postali su svjetski doprvaci. U finalu su poraženi od Rusa Maksima Grebneva i Vladimira Sidorenka s 3-2 (-9, -6, 9, 7, 9).

Ostaje žal jer su bili vrlo blizu naslovu svjetskih juniorskih prvaka, vodili su 2-0 u setovima, a u trećem su još i poveli 2-0. No, na kraju je odluka stigla u petom setu gdje su Ban i Andras imali 9-8, no Rusi su i ovog puta uspjeli okrenuti tijek susreta. Nakon 17 godina Hrvatska u muškoj stolnoteniskoj konkurenciji opet ima medaljaša na svjetskoj pozornici. Ukupno su dosad na juniorskim svjetskim prvenstvima osvojene dvije medalje - u muškim parovima i u miksu, a zajedničko im je što su obje brončanog sjaja. Prvu su osvojili Andrej Gaćina i Tomislav Zubčić 2004., a drugu je osvojila Lea Rakovac 2013. u paru s Talijanom Muttijem. Treću, srebrnog sjaja, sada potpisuje Ivor Ban sa suigračem iz Mađarske.

U pojedinačnoj konkurenciji Ban je zaustavljen u četvrtfinalu, a korak do medalje zaustavio ga je Kinez Zeng Beixun s 4-3 (5, -6, 8, 4, -7, -8, 8). Šteta, bio je to odličan meč, a naš 18-godišnji predstavnik bio je blizu da iznenadi favoriziranog Kineza. Činilo se da će Zeng i brže slaviti, pogotovo nakon što je vodio 3-1 u setovima. No, uslijedio je veliki preokret Bana i dva odlična seta gdje se vratio u igru i izjednačio na 3-3. U odlučujućem setu bolje je otvorio Zeng, vodio 4-1, 7-4 i 10-6, no u skladu kakav je bio meč takav je bio i završetak istog. Kod 10-8 gledali smo odličnu razmjenu udaraca, sijevalo je iz svih kuteva, a nakon što je završilo,  Kinez je definitivno odahnuo. 
Ovo je definitivno bila godina Ivora Bana, koji je osvojio pregršt medalja. Na juniorskom Europskom prvenstvu osvojio je tri bronce (singl, par i miks), na EP-u do 21. godine bio je srebrni u paru, na europskom Top 12 turniru također srebrni, a na seniorskom PH osvojio je dva zlata i broncu (par, miks i pojedinačno). (hsts/hoo)

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita Ivoru Banu na osvojenom naslovu svjetskog juniorskog doprvaka u paru s Mađarom Csabom Andrasem!