Zagreb, 15. rujna 2020. - Predstavnici Hrvatskog stolnoteniskog saveza (HSTS) i Veleposlanstva Narodne Republike Kine u Hrvatskoj ugovorili su videovezom jednogodišnji nastavak kinesko-hrvatske sportske suradnje, uz posredovanje predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatka Mateše.

Videokonferencija je održana u prostorijama HOO-a, a osim Mateše, nazočili su joj predsjednik HSTS-a Zlatko Pospiš, direktor HSTS-a Renato Čengić, načelnica Sektora za potporu sustavu sporta u Ministarstvu turizma i sporta RH Martina Jeričević te bivša hrvatska stolnoteniska izbornica Tian Yuan, inače, još uvijek aktivna igračica i trenerica.

Čelnik HSTS-a Pospiš zahvalio je Kineskom veleposlanstvu na financijskoj i stručnoj sportskoj pomoći, podsjetivši da su prošle godine u Hrvatskoj boravila četvorica kineskih stolnoteniskih trenera koji su itekako popularizirali taj sport u mnogim dijelovima Lijepe naše.
Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša pohvalio je ovaj čin suradnje s Kinom, naglasivši kako ona traje već petnaestak godina, a dosegnula je takvu razinu da kineski rukometaši, uz hrvatsko posredovanje, sudjeluju u SEHA ligi. Pohvalio je kao iznimno vrijedan i transfer stolnoteniskog znanja iz Kine prema Hrvatskoj.

Nastavak kinesko-hrvatske sportske suradnje pozdravila je i načelnica Sektora za potporu sustavu sporta u Ministarstvu turizma i sporta RH Martina Jeričević, iz čijeg se ministarstva otvara mogućnost i za jačanje suradnje s Kinom u turističkoj djelatnosti. 

S duge strane videoveze bila je veleposlanica NR Kine u Hrvatskoj, Nj. E. Xe Erven, koja je istaknula vrlo dobru suradnju Kine i Hrvatske gotovo na svim područjima društvenog djelovanja pa tako i sporta. Nije skrivala oduševljenje uspjesima hrvatskog sporta, a posebno je apostrofirala nogometaše i tenisače te pohvalila suradnju s Hrvatskom i u rukometu, vaterpolu, gimnastici... 

- Ono što nas se uvijek kod vas dojmilo, ali i što me mnogi moji sunarodnjaci pitaju, glasi: kako jedna država od samo četiri milijuna ljudi može imati tako vrhunske rezultate u svjetskoj konkurenciji i praktično u svim sportovima - ustvrdila je kineska veleposlanica.

Podsjetimo, Memorandum o kinesko-hrvatskoj sportskoj suradnji iz 2018. godine podrazumijevao je suradnju između nacionalnih stolnoteniskih saveza, uključivanje vrhunskih sportaša u zajedničke treninge, razmjenu stručnih sportskih osoba, suradnju u području priprema sportaša, poticanje mobilnosti i razmjene učenika i studenata koji se bave sportom… Novi  sporazum najava je nastavka suradnje na istim, pa čak i širim temeljima, a zasad će se provoditi onoliko koliko budu dopuštale epidemiološke mjere uslijed pandemije COVID-19. (hoo/vk)