Zagreb, 11. prosinca 2018. - Uz posredovanje čelnih dužnosnika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), predstavnici Hrvatskog stolnoteniskog saveza (HSTS) i Veleposlanstva Narodne Republike Kine u Hrvatskoj potpisali su u zagrebačkom hotelu Panorama Memorandum o razumijevanju, dokument koji predstavlja novi iskorak u suradnji dviju država na području sporta.

- Zahvaljujem se Veleposlanstvu Narodne Republike Kine na ovoj pomoći. No, nemojte nam pružiti preveliku pomoć da vas jednog dana ne bismo pobijedili. Kineski stolni tenis je apsolutni broj jedan u svijetu i zato nam je drago da smo uspostavili suradnju. Ponosni smo na našu izbornicu Tian Yuan, koja je prije nekoliko dana predvodila hrvatsku žensku seniorsku vrstu u senzacionalnoj pobjedi nad Italijom u Puli, a s tom se pobjedom Hrvatska plasirala na Europsko prvenstvo. Ponosni smo i na vaše sunarodnjake koji su igrali za Hrvatsku i pritom sudjelovali u osvajanju brojnih trofeja. Ovo je za nas sjajan ugovor i puno očekujemo od ove suradnje - izjavio je predsjednik HSTS-a Zlatko Pospiš uoči potpisivanja ugovora.

Uzvratio je NJ. E. Hu Zhaoming, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Narodne Republike Kine u RH, ujedno i potpisnik ugovora s kineske strane:
- Jako nam je drago nam je da smo potpisali memorandum o suradnji s HSTS-om. To je mali korak naprijed, ali dio većeg projekta. Na političkom i gospodarskom planu imamo odličnu suradnju s Hrvatskom, sad to želimo proširiti i na druge djelatnosti, poput sporta. Ovim putem želim čestitati na fantastičnom drugom mjestu na nogometnom SP-u, kao i osvajanju Davisova kupa. Sport je područje gdje možemo još bolje surađivati. Mi smo nešto jači u stolnom tenisu, što je naš nacionalni sport, a dobri smo u plivanju, gimnastici, badmintonu. Vi ste dobri u nogometu, rukometu, vaterpolu i košarci. Nadam se da će kineski nogometaši jednom ostvariti uspjeh, poput hrvatskih. Dakle, možemo učiti jedni od drugih. U Zagrebu je trenutačno 100 naših studenata, na Kineziološkom fakultetu, ali oni ovdje nisu samo da bi učili već i da bi stvarali prijateljstva…
Kinesko-hrvatski ugovor o suradnji obuhvatit će: suradnju između nacionalnih stolnoteniskih saveza, uključivanje vrhunskih sportaša kroz djelovanje u zajedničkim treninzima, sportskim natjecanjima i tradicionalnim sportskim manifestacijama, razmjenu stručnih sportskih osoba, suradnju u području pripreme sportaša, poticanje mobilnosti učenika i studenata pružajući im prilike za gostovanja u sportskim i obrazovnim ustanovama, organizaciju ljetnih/zimskih sportskih kampova, koordinaciju aktivnosti na postizanju što boljih rezultata te ostala pitanja vezana uz za sport, a za koja se međusobno odluče potpisnici.

Osim hrvatske ženske izbornice,Tian Yuan i nekoliko dužnosnika kineskog veleposlanstva u RH, ovaj zanimljiv događaj nazočnošću su uveličali i glavni tajnik HOO-a Josip Čop te pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje i sport Milan Pavelić.
- Nema boljih promicatelja Lijepe Naše od onog što rade hrvatski sportaši. U konačnici, sport ujedinjuje ljude i stvara prijateljstva, to je poruka koja ne treba biti aktualna na kraju ove godine, već na početku svake godine - kazao je Josip Čop. (hoo/vk)