ZAGREB, 2. rujna 2011. - 10. rujna 1991. u zagrebačkom hotelu Esplanade održana je osnivačka sjednica Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO). U nazočnosti sportaša, sportskih dužnosnika te visokih državnih dužnosnika i predstavnika medija, sjednicom je predsjedavao predsjednik Inicijativnog odbora Ivan Kern.

ZAGREB, 2. rujna 2011. - 10. rujna 1991. u zagrebačkom hotelu Esplanade održana je osnivačka sjednica Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO). U nazočnosti sportaša, sportskih dužnosnika te visokih državnih dužnosnika i predstavnika medija, sjednicom je predsjedavao predsjednik Inicijativnog odbora Ivan Kern. Članovi osnivači bili su predstavnici 29 nacionalnih sportskih saveza olimpijskih sportova te po jedan predstavnik Hrvatskog zbora sportskih novinara, Sekcije za sportsku medicinu Hrvatskog liječničkog zbora i Fakulteta za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu.

Privremeno priznanje Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) uslijedilo je 17. siječnja 1992. Samo 20 dana otkako je MOO privremeno priznao samostalni Hrvatski olimpijski odbor, hrvatski su sportaši prvi put pod svojim nacionalnim obilježjima nastupili na olimpijskim igrama. Dogodilo se to 8. veljače 1992. na XVI. zimskim olimpijskim igrama u francuskom Albertvilleu, na čijem je svečanom otvaranju klizač Tomislav Čižmešija svijetu predstavio zastavu nove države - Republike Hrvatske. Nekoliko mjeseci kasnije iste 1992. godine, na ljetnim igrama XXV. olimpijade u Barceloni, košarkaši i tenisači su osvojili prve tri olimpijske medalje za Hrvatsku. Konačno priznanje MOO-a uslijedilo je 24. rujna 1993. godine.

Povodom dana osnivanja krovne sportske organizacije u Republici Hrvatskoj HOO od 2007. godine svakog 10. rujna organizira proslavu olimpizma i sporta pod nazivom Hrvatski olimpijski dan - HOD. Nacionalna je to sportska manifestacija koja obuhvaća niz sportskih priredbi i edukativnih radionica o olimpizmu u kojima mogu sudjelovati svi građani, a manifestacija se provodi u suradnji sa svim sportskim udrugama i organizacijama, obrazovnim ustanovama i drugim institucijama.

10. rujna 2011. HOO slavi 20 godina osnutka i djelovanja. Obljetnicu će obilježiti proslavom HOD-a na RŠC Jarun i svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Na Velikom jezeru RŠC Jarun od 10 do 14 sati posjetitelje očekuje bogat sportski program koji su pripremili nacionalni sportski savezi, njih više od 30, osnovne škole i sportski vrtići. Osim što će uživati u prezentacijama raznih sportova posjetitelji će imati priliku i sami se okušati u nekima od sportova kao što su ragbi na pijesku, mali nogomet, korfball, pikado, twirling, hokej, veslanje, rukomet na pijesku, softball, te se uključiti u natjecanja. U sklopu programa predsjednik Europskih olimpijskih odbora Patrick Joseph Hickey, član MOO-a Antun Vrdoljak i predsjednik HOO-a Zlatko Mateša uručit će priznanja nacionalnim sportskim savezima i udrugama osnivačima HOO-a. Raspored događanja na RŠC Jarun objavljen je na www.hoo.hr. SPTV će za sve koji taj dan neće moći biti na Jarunu od 11 sati izravno prenositi program.

Svečana akademija povodom obilježavanja obljetnice održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu u 20 sati. Olimpijci, sportaši, sportski dužnosnici te strani i domaći uzvanici prisjetit će se najsjajnijih trenutaka hrvatskog sporta u proteklih 20 godina. Uručit će se i nagrada „Dražen Petrović“ najperspektivnijim mladim sportašima. Svečanu akademiju izravno će prenositi 2. program HTV-a.

Povodom 20. godišnjice HOO izdaje i monografiju „Hrvatska olimpijska obitelj“ koja uz mnogobrojne fotografije donosi sve značajne događaje u povijesti HOO-a i olimpizma u Hrvatskoj.