Ispis

Cortina d'Ampezzo, 16. veljače 2021. - U premijernom nastupu na Svjetskom prvenstvu u talijanskoj Cortini d'Ampezzo najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić osvojio je srebrnu medalju u paralelnom veleslalomu.

Na putu do pobjedničkog postolja Zubčić je bio bolji od Nijemca Stefana Luitza, potom u četvrtfinalu od Amerikanca Rivera Radamusa, te u polufinalu od Švicarca Loica Meillarda. Njegov pobjednički niz prekinuo je u finalnom dvoboju Francuz Mathieu Faivre s prednošću od 48 stotinki sekunde. Bronca je pripala Švicarcu Meillardu koji je bio bolji od Nijemca Alexandera Schmida.

Srebro Filipa Zubčića ukupno je deseta medalja hrvatskog skijanja na SP-ima, a ujedno je i prva kolajna nakon kombinacijskog srebra Ivice Kostelića u  Schladmingu 2013. godine. Janica Kostelić ima u kolekciji pet zlatnih medalja (iz 2003. i 2005.), Ivica Kostelić - zlato, srebro i broncu (2003., 2011. i 2013.), a broncu je osvojio i Natko Zrnčić-Dim (2009.).

 

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop čestitali su Filipu Zubčiću osvajanje svjetskog srebra:

Dragi Filipe,

već prvim nastupom na SP-u silno si razveselio sve poklonike sporta u domovini. Osvajanjem srebrnog odličja u Cortini d'Ampezzo vratio si Hrvatsku na pobjednička postolja u natjecanjima Svjetskog prvenstva i najavio nove velike domete našeg skijanja. U osobno ime i u ime hrvatske olimpijske obitelji čestitamo ti na ovom velikom uspjehu, uz želju da te posluži zdravlje i sportska sreća za nastavak trofejnog niza!