Šangaj, 28. srpnja 2011. - U posljednjoj i najdužoj disciplini Svjetskog prvenstva u Šangaju, utrci na 25 km nastupilo je svo troje hrvatskih predstavnika. Zbog visoke temperature vode koja je prelazila 30 stupnjeva C, čak je bilo upitno i održavanje današnjih natjecanja.


Iako je start pomaknut za dva sata ranije, u šest sati ujutro po kineskom vremenu to nije spriječilo jako veliki broj odustajanja tijekom utrke (čak 10 muškaraca i 4 žene) dok 8 plivača i plivačica u ovim uvjetima uopće nije startalo.
U 11 sati, dakle 5 sati nakon starta, izmjerena je temperatura vode od 32,9 stupnjeva C! Među onima koji su odustali su nažalost bili i naši Josip i Tomislav Soldo, Slovenac Rok Kerin, te Talijan Valerio Cleri koji je vjerovatno bio i najveći favorit, pobjednik Capri-Napolia 2011. Čeh Rostislav Vitek pa Jana Pechanova (Češka) i Clair Thompson (SAD). U takvim ekstremnim uvjetima naša najveća uzdanica Splićanka Karla Šitić osvojila je vrlo dobro 12. mjesto i to sa novim hrvatskim rekordom od 5:37:49, zaostavši 8:26 minuta za pobjednicom Brazilkom Anom Marcela Cuhna (5:29:22). Druga je sa 2 sekunde zaostatka bila peterostruka pobjednica Farosa Angela Maurer (Njemačka), a treća Alice Franco iz Italije (5:29:30). Kod plivača je pobijedio 35-ogodišnji Petar Stojchew iz Bugarske s vremenom 5:10:39. Drugo mjesto osvojio je dvostruki pobjednik Farosa Rus Vladimir Dyatchin (5:11:15), a treće Mađar Csaba Gercsak (5:11:18).
Iz protesta prema FINA-i koja je dopustila plivanje u takvim uvjetima koji su vrlo opasni po zdravlje i život sudionika, na utrci nije nastupila kompletna reprezetacija SAD-a, kao ni svjetski prvaci Thomas Lurz i Linsy Heister, te još neki poznati maratonaci. (Izvor: Hrvatski savez daljinskog plivanja)