Stari grad/Hvar, 26. veljače 2011. - U Starome Gradu na Hvaru, u novouređenim prostorijama održana je redovna godišnja skupština Hrvatskog saveza daljinskog plivanja, jedinog nacionalnog saveza sa sjedištem na jednom od hrvatskih otoka. Savez inače 9. ožujka ove godine slavi desetu obljetnicu utemeljenja.

Stari grad/Hvar, 26. veljače 2011. - U Starome Gradu na Hvaru, u novouređenim prostorijama održana je redovna godišnja skupština Hrvatskog saveza daljinskog plivanja, jedinog nacionalnog saveza sa sjedištem na jednom od hrvatskih otoka. Savez inače 9. ožujka ove godine slavi desetu obljetnicu utemeljenja.

U svom izvješću predsjednik Vicko Šoljan je istaknuo zadovoljstvo da je gledajući i organizacijski i rezultatski protekla godina bila daleko najuspješnija od osnutka Saveza 2001.g. u Rijeci. Posebno je naglasio činjenicu da je nakon brojnih poteškoća na putu stvaranja institucionalno-organizacijskih okvira ovog sporta u Republici Hrvatskoj, HSDP izrastao u respektabilan savez koji u mnogo čemu može biti primjer i puno većim savezima.

Jedino je zahvaljujući samostalnom savezu bilo moguće da daljinsko plivanje od sporta na margini postane ravnopravnim članom u obitelji hrvatskog sporta, a hrvatski maratonci dobiju mogućnost nastupa na najvećim svjetskim natjecanjima. Predsjednik se osobito zahvalio na potpori Hrvatskom olimpijskom odboru bez čije potpore Savez ne bi mogao egzistirati, a nadolazeća sportska uzdanica Karla Šitić pokazati svu svoju kvalitetu među najboljim maratonkama svijeta. Također je zahvalio Središnjem državnom uredu za imovinu od kojeg je Savez na korištenje dobio prostor za sjedište i rad.

Osim predsjednika svoja izvješća su podnijeli direktor Cro-Cupa prof. Milivoj Mirosavac koji je naglasio da po svim pokazateljima Cro-Cup danas predstavlja najreprezentativniji sustava natjecanja ove vrste u hrvatskom sportu i uzor ostalim srodnim savezima da pokrenu nešto slično, zatim direktor Komisije za natjecanja Igor Jenul, direktorica marketinga Ana Račić i glavni trener reprezentacije Slaven Šitić.

Svi nazočni su pohvalili projekt Sportske televizije u koju mali sportovi polažu velike nade da će im olakšati pronalazk sponzora i donatora neophodnih za kvalitetnije uvjete priprema i bolje rezultate naših sportaša.

Na skupštini je usvojen financijski i natjecateljski plan za 2011.godinu u kojoj reprezentaciju očekuje vrlo važan nastup na Svjetskom prvenstvu u Šangaju (Kina) 19.–23.07., koje je i prvi krug kvalifikacija za nastup na Olimpijskim igrama Londonu 2012. za što najviše izgleda ima Karla Šitić, zatim Europskom seniorskom prvenstvu u Eilatu (Izrael) 07.–11.09. i Europskom juniorskom prvenstvu u Španjolskoj Navii 12.–13.08.

Također je usvojen godišnji kalendara natjecanja, prvenstava Hrvatske i Cro-Cupa u sklopu kojeg će ove godine biti osam maratona. S obzirom da Hrvatska ima nekoliko plivača koji kandidiraju za nastup na SP u olimpijskoj disciplini na 10 km odlučeno je da će se 19. 6. u Kostreni održati kvalifikacijska utrka sa koje će dvojica prvoplasiranih maratonaca nastupiti na SP. U ženskoj konkurenciji nema dvojbe, nastup Karle Šitić nije upitan.

U punopravno članstvo Saveza primljen je Klub daljinskog plivanja „Primorje“ iz Rijeke.

Za najboljeg daljinskog plivača u 2010.g. izabran je Josip Soldo (Faros) – 14. na SP na 25 km, državni prvak i rekorder na 16 km i pobjednik Cro-Cupa, a najbolju plivačicu Karla Šitić (Split) – najveća uzdanica hrvatskog daljinskog plivanja na svjetskoj sceni, 10. na SP na 5 km, 8. na EP na 25 km, 4. u SK ukupno, pobjednica SK u Ohridu, 2. na Farosu sa drugim rezultatom svim vremena kod žena, četverostruka državna prvakinja, itd.

Najperspektivnijim maratoncima (dobna granica 15 godina i mlađi) proglašeni su Roko Čopac i Dina Levačić.


Za Savez izvjestio glavni tajnik Janez Maroević