Ispis

Na posljednjoj utrci ovogodišnjeg FINA 10 km Svjetskog kupa održanoj u Al ujairahu (UAE) tragično je, pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima svoj mladi život okončao jedan od najboljih svjetskih maratonaca 26-god. Amerikanac Francis Crippen.

Na posljednjoj utrci ovogodišnjeg FINA 10 km Svjetskog kupa održanoj u Al ujairahu (UAE) tragično je, pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima svoj mladi život okončao jedan od najboljih svjetskih maratonaca 26-god. Amerikanac Francis Crippen.

Crippen je pobijedio na zadnjoj utrci Svjetskog kupa u Cancunu i zauzimao je 2. mjesto u ukupnom poretku iza Južnoafrikanca Chad Hoa. U iznimno teškim uvjetima – temperaturi Indijskog oceana od 34 st., a zraka preko 40, Francis, koji se do tada nalazio u vodećoj grupi je nakon trećeg od pet krugova iznenada posustao, ali izgleda da nažalost nitko od mjerodavnih na to nije obraćao pozornost.

Nakon završetka utrke timski kolega Alexandar Meyer prijavio je njegov nestanak nakon čega su svi plivači pohitali u more tražiti. Dva sata kasnije mrtvo tijelo su pronašli ronioci. Od brojnih uspjeha koje je postigao, valja istaknuti da je Crippen osvajač brončanih medalja na Svjetskim prvenstvima u Rimu 2009. i Robervalu 2010., pobjednik Pan Pacifičkih igara, dvostruki prvak SAD-a na 800 m, 5 km i 10 km.

Ovo je nažalost bolna, ali vjerujemo i posljednja opomena FINA-i da postavi kriterije u odnosu na vremenske uvjete kada se i gdje utrke na otvorenim vodama mogu održavati kako se sportaši ne bi tjerali da se natječu u ovakvim ekstremno toplim uvjetima ili primjerice na ledenih 16 stup. na Svjetskom prvenstvu u Kanadskom Robervalu gdje se samo pukim slučajem nije dogodila slična tragedija. Također i o povećanju broja pratećih brodica na stazi koje su, da ih je bio dovoljan broj i da su pokrivali cijelu trasu mogle priskočiti u pomoć nesretnom Francisu i spriječiti ono najgore.

Otkazana završna utrka Grand Prixa

Zbog tragične pogibije Francisa Crippena donesena je odluka o otkazivanju završne utrke FINA Grand Prixa 2010. koja se trebala održati 27.10. na istoj stazi u Al Fujairahu (UAE) na dionici od 15 km.

 

U sjeni ove nezapamćene tragedije u svijetu daljinskog plivanja, ostao je veliki uspjeh naše najbolje maratonke Karle Šitić koja je današnjim 8. mjestom ponovila prošlogodišnji uspjeh i osvojila izvrsno 4. mjesto u ukupnom poretku Svjetskog kupa.

Time je Karla na najbolji način okončala najuspješniju sezonu u svojoj karijeri i potvrdila potencijal za najviše svjetske domete koji će vjerujemo biti prepoznat od svih značajnijih čimbenika u hrvatskom sportu. (hsdp/janez maroević)