Viedma (Argentina), 7. veljače 2010. - Rio Negro ili Crna rijeka, poznatija iz mnogih filmova i romana, od danas zauzima i značajno mjesto u povijesti hrvatskog daljinskog plivanja. Na njoj je 17-ogodišnja hrvatska reprezentativka Karla Šitić, članica Kluba daljinskog plivanja "SPLIT" osvojila prvu veliku međunarodnu medalju od hrvatske neovisnosti i nakon prošlogodišnjeg četvrtog mjesta u ukupnom poretku Svjetskog kupa, potvrdila da od danas pripada samom vrhu svjetskog daljnisko plivanja.

Viedma (Argentina), 7. veljače 2010. - Rio Negro ili Crna rijeka, poznatija iz mnogih filmova i romana, od danas zauzima i značajno mjesto u povijesti hrvatskog daljinskog plivanja. Na njoj je 17-ogodišnja hrvatska reprezentativka Karla Šitić, članica Kluba daljinskog plivanja „SPLIT“ osvojila prvu veliku međunarodnu medalju od hrvatske neovisnosti i nakon prošlogodišnjeg četvrtog mjesta u ukupnom poretku Svjetskog kupa, potvrdila da od danas pripada samom vrhu svjetskog daljnisko plivanja.

Na drugoj utrci ovogodišnjeg FINA 10 KM Svjetskog kupa „La Patagones–Viedma“ održanoj u argentinskoj Viedmi naša najbolja maratonka je osvojila izvrsno drugo mjesto ušavši u cilj u istoj sekundi sa pobjednicom 34-ogod. Angelom Maurer (Njemačka), inače aktualnom svjetskom prvakinjom (Rim) i europskom prvakinjom (Dubrovnik) te peterostrukom pobjednicom međunarodnog maratona Farosa na Hvaru. Na kraju je nakon dugog pregledavanja snimki i vijećanja odlučeno da je Maurer ipak stotinku prije dotaknula cilj. Treće mjesto je osvojila Eva Fabian iz SAD-a s vremenom 2:03:35.Kod plivača je s rezultatom 1:50:57 pobijedio Francis Chipen (SAD) ispred Južnoafrikanca Chan Hoa (1:51:00) i Petra Stoycheva iz Bugarske (1:51:02).

„Ovaj je uspjeh tim veći kad se zna da Karla zadnjih mjeseci trenira u malom bazenu, u skromnim uvjetima dok su najznačajnije svjetske maratonke, posebno one iz europskih zemalja (Rusije, Njemačke, Italije i dr.) prosljednje vrijeme provele pripremajući se na otvorenim vodama u Južnoj Americi. A Karla, iako smo planirali, zbog nedostatka sredstava to nije mogla ostvariti” –izjavio je tata i trener Slaven kojem pripadaju velike zasluge za njene uspjehe.

Predsjednik Saveza i izbornik Vinko Šoljan, osobito zadovoljan ovim međunarodnim uspjehom Karle i hrvatskog daljinskog plivanja, dodaje da su “Već prošlogodišnji rezultati davali za pravo da ove godine očekujemo jedan ovakav rezultat. Hrvatsko daljinsko plivanje na velika vrata ulazi na svjetsku scenu, a Karlin uspjeh zasigurno je motivacija ostalim mladim i perspektivnim hrvatskim dugoprugašima. Hrvatsko daljinsko plivanje ima svoju budućnost u svjetskim razmjerima".

Povodom ovog uspjeha, predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i Josip Čop uputili su Karli i matičnom savezu te klubu kojeg je članica, srdačne čestitke i potporu za daljnji rad. U čestitci poručuju:
"Draga Karla, tvoja srčanost i uporan rad koji se već u mladosti potvrđuje izvanrednom darovitošću i rezultatom, zaslužuje svaku pažnju i naše najiskrenije čestitke. Budi odana svojem športskom pozivu i nastavi upornošću vrsnog športaša. Čestitamo također treneru, stručnom timu i čelnicima Hrvatskog saveza daljnskog plivanja i želimo daljnih uspjeha u ovom zahtjevnom olimpijskom športu".