Zagreb, 22. studenoga 2016. (Hina) - Ispred zagrebačke sportske dvorane Kutija šibica u utorak je otkrivena spomen ploča legendi hrvatskog i slovenskog rukometa Iztoku Pucu.


"Iztok Puc je bio veliki čovjek, prijatelj i veliki rukometaš, koji je obilježio jednu eru hrvatskog rukometa. Svaku utakmicu igrao sa velikom požrtvovnošću, nikad nije kaklulirao i niti birao protivnike. Može biti veliki primjer kako se jedan sportaš treba odnositi prema svojoj ekipi i protivniku, te uzor svima koji se danas bave rukometom", rekao je predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac.


Iztok Puc je s klubom Badel 1862 Zagreb osvojio dva naslova prvaka Europe (1992, 1993), za hrvatsku rukometnu reprezentaciju nastupio je 65 puta, bio je član momčadi koja je osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu 1995. te broncu na Europskom prvenstvu 1994. godine. Na Olimpijskim igrama 1996. u Atlanti osvojio je zlatnu medalju. U Sloveniju se vratio 1994. te 34 puta zaigrao za slovensku reprezentaciju s kojom je nastupio na OI u Sydneyu 2000. i osvojio osmo mjesto. Nakon igračke karijere preselio se na Floridu, gdje je nakon teške bolesti preminuo 20. listopada 2011. u 46. godini života.


"O njegovim rezultatima se puno zna, ali treba se prisjetiti i olimpijskog finala u Atlanti kada je jedva hodao, ali za njega niti jedne sekunde nije bilo upitno hoće li igrati. O tome se mora stalno pričati", dodao je Grahovac.  

Inicijativu za postavljanje spomen ploče Iztoku Pucu pokrenulo je Vijeće slovenske nacionalne manjine grada Zagreba, a predsjednik vijeća Darko Šonc istaknuo je: "Slovenska zajednica u Hrvatskoj ima duboke korijene i daje značajan doprinos razvoju kulture, umjetnosti, sporta i čitavog društva. Već više od stoljeća traje prožimanje hrvatskog i slovenskog sporta, odnosno sportaša dvaju naroda. Slovenci u Zagrebu će sjećati Iztoka Puca za zahvalnošću i ponosom".  


Spomen ploču otkrili su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i Iztokov sin Borut Puc u prisutnosti njegove obitelji, prjatelja, brojnih sportaša, te slovenske veleposlanice u Hrvatskoj Smiljane Knez.


"Iztok je bio obdaren talentom i sportskom inteligencijom. On je igrao kao naš Cveba (Hrvoje Horvat), on je plesao igrajući rukomet. On je bio istinska rukometna veličina i ja bih ga usporedio sa Draženom Petrovićem, koji je to bio u košarci", naglasio je gradonačelnik Milan Bandić. 

(Hina) ximl yiml