Tuheljske Toplice, 17. rujna 2022. - Na izvanrednoj sjednici Skupštine Hrvatskog plivačkog saveza, održanoj u subotu u Termama Tuhelj, za novog predsjednika Hrvatskog plivačkog saveza izabran je Josip Varvodić, dok je dosadašnji čelnik HPS-a Vladislav Veselica odstupio s te dužnosti na vlastiti zahtjev.

Vladislav Veselica zatražio je razrješenje s mjesta predsjednika Hrvatskog plivačkog saveza budući da zbog sve brojnijih poslovnih obveza nije u mogućnosti maksimalno se posvetiti potrebama Hrvatskog plivačkog saveza. Za vrijeme svog mandata Veselica je HPS uključio u program FINA-e "Swimming for all - swimming for life", kao i pokrenuo program razvoja plivača zasnovan na četiri Regionalna razvojna centra, ali i inicirao početak izrade "Strategije hrvatskog plivanja". Vladislav Veselica najavio je kako će ostati prisutan u hrvatskom plivanju, ali ne više na dužnosti predsjednika.

- Bila mi je iznimna čast biti predsjednik Hrvatskog plivačkog saveza u intenzivnom razdoblju kojemu smo svjedočili kroz prethodne, po mnogočemu izazovne, četiri godine. Suočeni s brojnim zaprekama, koje smo uspješno premostili zajedno, dokazali smo da je sportsko ponašanje te osobni integritet svakoga od nas ključ dugotrajnosti i opstojnosti. Posljednjih godina svjedoci smo brojnih negativnih pojava koje su se reflektirale i na plivanje, od globalne pandemije uzrokovane virusom COVID-19 zbog kojeg su nam bile onemogućene ili ograničene brojne osnovne aktivnosti, potresa u gradu Zagrebu, Petrinji i Sisku, rusko-ukrajinskog rata koji uzrokuje globalnu ekonomsku krizu što znatno utječe i na sport i na kvalitetu života. Iz svog mandata pamtit ću lijepe stvari koje smo postigli zajedno te se ovim putem svima zahvaljujem na povjerenju koje ste mi ukazali. Zbog poslovnih obveza nisam u mogućnosti dati onoliko sebe koliko smatram da je HPS zaslužio. Plivanje je dio mog identiteta te ću i dalje ostati veliki promotor plivanja - istaknuo je Veselica.

Novi predsjednik Hrvatskog plivačkog saveza u četverogodišnjem mandatu bit će Josip Varvodić, koji je ranije ove godine izabran za dopredsjednika Europskog plivačkog saveza - LEN-a. Riječ je o iznimnom uspjehu za hrvatsko, ali i za europsko plivanje u cijelosti, a zajedno s predsjednikom, Portugalcem Antoniom Silvom koji je nazočio i današnjoj Izvanrednoj izbornoj skupštini Hrvatskog plivačkog saveza, potiče veću transparentnost u plivanju, ali i u sportu općenito. Aktualni dopredsjednik LEN-a svoj će fokus sada usmjeriti i na hrvatski plivački sport te uz potporu bivšeg predsjednika i ostalih članova Saveza svoj rad usmjeriti na dobrobit hrvatskih plivača i promocije ovog sporta.

- Hvala dosadašnjem predsjedniku Vladislavu Veselici i Izvršnom odboru na kontinuiranoj podršci. Plivanje je vještina preživljavanja, a ne samo sport te smo svjesni da je potrebno poraditi na obuci neplivača upravo iz razloga što postoji relativno velik broj neplivača u školama. Također, nužno je unaprijediti život profesionalnih sportaša, kao i uvjete rada i razvoja njihovih trenera. Zbog toga smo svi ovdje - naglasio je novi predsjednik Hrvatskog plivačkog saveza.

Podršku Josipu Varvodiću iskazao je i predsjednik LEN-a Antonio Silva koji je bio poseban gost HPS-ove skupštine. (hps/hoo)

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita Josipu Varvodiću na izboru za novog predsjednika Hrvatskog plivačkog saveza te zahvaljuje dosadašnjem čelniku Vladislavu Veselici, ujedno i članu Vijeća HOO-a, na sjajnoj suradnji, uvijek usmjerenoj prema dobrobiti hrvatskog plivanja i sporta u cjelini.