Zagreb, 28. listopada 2018. - Najbolji hrvatski plivač svih vremena, Duje Draganja, i službeno je primljen u Kuću slavnih kalifornijskog sveučilišta Berkeley u noći s petka na subotu po hrvatskom vremenu. Svečanost je održana u Oaklandu, da bi u subotu poslijepodne, po kalifornijskom vremenu, bio predstavljen navijačima na California Memorial Stadiumu na sveučilišnoj utakmici američkog nogometa, pred 60 tisuća gledatelja.

Osvajač olimpijskog srebra za Hrvatsku na 50 metara slobodno u Ateni 2004. godine, za Berkeley je osvojio 8 NCAA naslova i prvaka, 12 konferencijskih naslova, a i danas njegovo vrijeme na 50 m slobodno drugo je najbrže vrijeme u povijesti Sveučilišta.

 

Duje Draganja rođen je u Splitu 27. veljače 1983. godine. Još prije polaska u osnovnu školu roditelji su ga upisali u plivačku školu POŠK-a, uvidjevši njegovu opčinjenost vodom. Reprezentativac Hrvatske bio je od 1999. godine. Plivao je za splitski POŠK od 1998. do 2002. godine, kada odlazi u Rijeku i postaje član Primorja. Od 2007. godine nastupao je za zagrebačku Dubravu.
Bio je kapetan hrvatske juniorske plivačke momčadi. Na Europskim juniorskim prvenstvima osvojio je sedam zlatnih medalja te drži dva juniorska svjetska rekorda i četiri juniorske europska rekorda, kao i brojne hrvatske rekorde. Studirao je na kalifornijskom sveučilištu Berkeley. U finalu NCAA u New Yorku otplivao je 100 metara slobodno u 25-metarskom bazenu za 46.64, čime je srušio deset godina star europski rekord Aleksandra Popova.
Sudionik je Olimpijskih igara 2000. godine u Sydneyju i 2004. godine u Ateni, gdje je plivao u finalima na 50 i 100 metara slobodno, te na 100 metara leptirovim stilom. U sve tri discipline oborio je hrvatski rekord, a na 50 metara slobodno osvojio je olimpijsko srebro uz šesti rezultat svih vremena, 21.94.
Slika je to koja se stalno vrti, slika koja traje. Finale na 50 metara slobodno. Dvadeset sekundi ludila, straha, patnje i nade. Pogotovo straha. Plivačka Formula 1, gledaš, drhtiš, nemaš pravo trepnuti, ako trepneš u pogrešno vrijeme sve si propustio. Znaš da je medalja tu, ali opet nisi siguran. Onda se semafor zapalio. Duje Draganja je drugi. I dok su hrvatski novinari skakali do stropa, Amerikanci su nepogrješivo komentirali: „Ovo su sigurno Hrvati“. Njima su olimpijske medalje normalna stvar. Zlato je Duji Draganji pobjeglo za stotinku. Noć osvajanja olimpijskog srebra u Ateni bila je za pamćenje. Slavilo je jednog splitskog mladića koji je plivao sva tri sprinterska finala.
Duje Draganja je u najvećem trenutku svoje karijere izjavio: „Recimo da moj uspjeh nitko nije očekivao, ali ja jesam. Znao sam da je to moguće. Početkom godine najavio sam tu mogućnost. Neću reći da sam bio siguran, ali sam vjerovao u finale na 100 metara leptir. Tu sam napravio najveći iskorak, najviše napredovao. Znao sam da mogu 50 dobro plivati, ali utka na 50 metara je čisti rulet. Razlika između prvog i osmog je dvadeset sekundi, tu negdje. Najmanja sitnica može odlučiti. Umorilo me, ali ide se dalje. Ovo je tek jedan od krajnih ciljeva moje karijere. Voda me uvijek privlačila. Kada sam bio mali, skočio bih u more. Zima ili ljeto svejedno. Zašto baš voda? Možda sam malo divlji, previše živahan ili baluna nije bilo u blizini.“
Duje Draganja bio je sudionikom i Olimpijskih igara 2008. godine u Pekingu. Odlikovan je državnim odličjem Red Danice Hrvatske s likom Franje Bučara, dobitnik je Državne nagrade za sport Franjo Bučar 2004. godine. Iste je godine u više anketa novinskih kuća proglašen najboljim sportašem Hrvatske i Dalmacije.

 

Godine 1999. Hrvatski olimpijski odbor proglasio ga je najvećom nadom hrvatskog sporta, a po izboru HOO-a najuspješniji je hrvatski sportaš 2004. i 2006. godine. U kolovozu 2006. godine Duje Draganja je osvojio srebrnu medalju u disciplini 50 metara dupin na 28. Europskom prvenstvu u plivanju u Budimpešti. Draganja je isplivao dionicu za 23.62 sekunde, što je novi hrvatski rekord. Srebrnu medalju osvajio je i 2007. godine na prvenstvu Europe u Mađarskoj na 50 metara slobodno.
Na plivačkom Svjetskom prvenstvu u malim bazenima u Velikoj Britaniji 2008. godine Draganja je osvojio zlatnu medalju na 50 metara slobodnim načinom te postavio novi svjetski rekord, otplivavši 50 metara za 20 sekundi i 81 stotinku, upisavši se tako među trojicu velikana plivanja koji su uspjeli tu disciplinu otplivati za manje od 21 sekundu.
Na Europskom prvenstvu 2009. godine u kratkim bazenima u Istanbulu osvojio je srebrnu medalju u disciplini 50 metara slobodno i zlatnu medalju u disciplini 100 metara mješovito te srebrnu u štafeti 4x50 metara slobodno.
Duje Draganja je u 21. godini života osvojio ono što je mnogima samo san. Došao je tik do vrha Olimpa, krova sporta i sportskih uspjeha. Ovaj vrsni plivač ostvario je više nego odličnu karijeru, a sve što je u istoj postigao bilo je plod velikog rada i odricanja. (hoo/jg)

 

Hrvatski olimpijski odbor čestita zaslužnom olimpijcu Duji Draganji ulazak u Kuću slavnih prestižnog kalifornijskog sveučilišta Berkeley!