Zagreb, 26. travnja 2022. - Šesnaest odbojkaških reprezentativki Ukrajine, skupa sa šest članova stručnog stožera, sletjelo je u utorak navečer u Zagreb, sukladno pozivu Hrvatskog odbojkaškog saveza (HOS) za dolazak ukrajinske reprezentacije na pripreme u našu zemlju, točnije u Nedelišće.

U zagrebačkoj Zračnoj luci reprezentaciju Ukrajine dočekali su direktorica Hrvatskog odbojkaškog saveza Valentina Bifflin, glavni tajnik Hrvatskoj olimpijskog odbora Siniša Krajač, u društvu s HOO-ovom koordinatoricom za prihvat sportaš(ic)a iz Ukrajine Mijom Baćić, te stručni tajnik HOS-a Frane Žanić.

- Prema preporukama Međunarodnog olimpijskog odbora, Hrvatski olimpijski odbor se, zajedno s nacionalnim sportskim savezima, uključio u ovakve aktivnosti. Pomažemo da se ukrajinski sport održi, da njihovi vrhunski sportaši nastave sa svojim natjecanjima, a za to su im potrebne pripreme.Mi ćemo izaći ususret svima kojima je to potrebno. Kod nas je već nekoliko stotina sportaša te im nastojimo pomoći kako bi mogli nastupati na međunarodnoj pozornici - izjavio je glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač, izražavajući dobrodošlicu ukrajinskim odbojkašicama.

Ratne strahote koje se svakodnevno događaju u njihovoj zemlji ne dozvoljavaju im nastavak sportskih aktivnosti pa će im boravak u Hrvatskoj barem malo olakšati teške životne okolnosti. Neke od njih su u ratom zahvaćenoj domovini izgubile sve. 

- Svima je poznato da je trenutna situacija užasna za Ukrajinu, kao i za ukrajinski sport. S pripremama smo krenuli prije dva tjedna u Bugarskoj. Sada smo ovdje zahvaljujući našim prijateljima iz Hrvatskog odbojkaškog saveza te nam je njihova podrška od velike važnosti. Također, to će imati veliko značenje i za ukrajinsku odbojkašku momčad. Jedino što mogu reći je veliko hvala na ovoj podršci. Tijekom prve polovice ljeta igramo Zlatnu ligu, a u drugoj polovici ljeta igramo kvalifikacije za Europsko prvenstvo. Ostajemo do 22. svibnja, a zatim idemo u Rumunjsku, gdje ćemo igrati prve utakmice - izjavio je izbornik Ivan Petkov.

Direktorica HOS-a Valentina Biflin najavila je skorašnji dolazak i ukrajinske muške odbojkaške reprezentacije:

- Prije svega izrazila bih naše veliko zadovoljstvo što su se u ovim teškim trenucima naše kolege iz Ukrajine obratile nama za pomoć. Nije bilo tako davno da smo i sami bili u ovakvoj situaciji, da je za vrijeme Domovinskog rata bilo teško smjestiti naše reprezentacije, omogućiti im normalne pripreme. Zato je naša želja za pomoći tim veća. Često se u teškoj situaciji ljudi koji su u potrebi ustručavaju tražiti pomoć i zato nam je baš drago da su nam se obratili. Neizmjerno smo zahvalni Hrvatskom olimpijskom odboru što je omogućio Hrvatskom odbojkaškom savezu ovako lijepu sportsku gestu, što nam je pomogao u ovoj inicijativi. Odbojkašice nam dolaze i presretni smo što im možemo pružiti sigurno okruženje i utočište, a s druge strane i vrhunske uvjete za sportske pripreme za intenzivnu sezonu koja je pred njima. Odbojkaške seniorke ostaju mjesec dana u Hrvatskoj, uz smještaj i dvoranu za pripreme. Zasigurno će zaigrati i poneku prijateljsku utakmicu s našom reprezentacijom jer će u isto vrijeme biti na pripremama. Osim ženske reprezentacije, kroz mjesec dana nam u goste dolazi i muška seniorska odbojkaška reprezentacija koja će zajedno s našim seniorima igrati utakmice Zlatne lige.

Izravno iz Zračne luke "Franjo Tuđman" reprezentacija Ukrajine otputovala je u Nedelišće, gdje će o njoj skrbiti vrijedni međimurski sportski djelatnici. (hina/hoo/vk)