Zagreb, 7. siječnja 2021. - Na komemoraciji u hotelu Hilton Garden Inn u Zagrebu članovi obitelji, rodbina i prijatelji oprostili su se od Ante Pavlovića, jednog od najistaknutijih i najdugovječnijih hrvatskih nogometnih djelatnika, preminulog 2. siječnja u 89. godini.

Tužnom skupu nazočilo je brojno izaslanstvo Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), na čelu s predsjednikom Marijanom Kustićem i izvršnim direktorom Tomislavom Svetinom, a nazočili su još i počasni izbornik Vatrenih, Miroslav Ćiro Blažević, nekadašnji izbornik Mirko Jozić, odnosno predstavnici Grada Zagreba i Grada Metkovića, GNK Dinamo i NK Neretva. Na komemorativnom skupu Hrvatski olimpijski odbor (HOO) predstavljao je glavni tajnik Siniša Krajač.

- Nogomet nam je, zbog svoje popularnosti, dao puno legendi, prvenstveno igračkih i trenerskih. No, malo je onih koji su takav status stekli isključivo kao nogometni dužnosnici, a Ante Pavlović zaslužuje upravo takav status. On je jedan od najvažnijih nogometnih djelatnika koje je hrvatski nogomet imao u svojoj povijesti. Svi koji smo se ovdje okupili dobro znamo tko je bio i što je sve u karijeri postigao Ante Pavlović. Nema potrebe da s ove pozicije govorim o njegovoj ulozi u odigravanju utakmice protiv SAD-a, u odvajanju Hrvatskog od Jugoslavenskog nogometnog saveza i postavljanju temelja današnjeg HNS-a, ili direktorskoj ulozi u osvajanju Dinamove titule 1982. godine. Ono o čemu bih radije govorio je Ante Pavlović kojeg sam imao čast upoznati. A to je čovjek koji je do svog posljednjeg daha živio nogomet, koji je zaista sjajno razumio svaku nijansu ovog dužnosničkog posla. Svi koji ste komunicirali s njim ovih posljednjih nekoliko godina, kada mu je zdravlje već bilo narušeno, mogli ste se uvjeriti koliko je još snažan njegov intelekt, koliko je oštar njegov um i koliko je bogato njegovo znanje - kazao je, između ostaloga, predsjednik HNS-a Marijan Kustić, ujedno i član Vijeća HOO-a u aktualnom sazivu.

Izražavajući sućut obitelji, rodbini i prijateljima, u ime HOO-a i osobno ime, glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač je istaknuo:

- Naš dragi Ante bio je više od pola stoljeća neizostavni sudionik i kreator događanja u hrvatskom nogometu, imao je najdugovječniju dužnosničku karijeru u hrvatskom sportu, zbog čega će njegovo ime biti upisano zlatnim slovima u povijest hrvatskog nogometa. Teško je u nekoliko rečenica sažeti sva ta desetljeća njegova rada u nogometu, za našeg Antu mogli bismo reći da je njegov angažman uvijek bio za dobrobit nogometa, ali cjelokupnog hrvatskog sporta. Kad je u pitanju održavanje one povijesne utakmice između Hrvatske i SAD-a, to je bilo pokretanje, promocija i brendiranje hrvatskog nogometa, najvećeg ponosa u Hrvata. Iza Ante Pavlovića ostaju velika djela, a velika djela mogu ostati samo iza velikog čovjeka. (hns/hoo)