Split, 20. prosinca 2018. - Povodom 80. obljetnice rođenja Aleksandra Kozline, legendarnog nogometaša Hajduka i osvajača zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1960. godine u Rimu, u organizaciji Hrvatske pošte i HNK Hajduk  izdana je prigodna dopisnica s Kozlinovom fotografijom i kratkom biografijom te poštanskim žigom. Prigodni žig s likom Aleksandra Kozline 20. prosinca je zamjenjivao dnevni žig pošte 21101 Split i otisnut je na cijelu poštu koja je izlašla iz poštanskog ureda na adresi Kralja Tomislava 9 u Splitu.

Svečana prezentacija dopisnice i žiga održana je u splitskoj pošti, a pored obitelji pokojnog Kozline supruge Zlatke i kćeri Slobodanke, kao i unuke i zeta, nazočili su i predstavnici Hrvatske pošte, Hrvatskog društva olimpijske filatelije i memorabilije, splitskog filatelističkog društva i naravno Hajduka, Torcide i Udruge Naš Hajduk, te prijatelji iz splitskih dana pokojnog Ace. U ime Hrvatske pošte nazočnima se obratila Helena Tičinović, a u ime Hrvatskog društva olimpijske filatelije i memorabilije Željko Perić.

U ime HNK Hajduk svečanosti su nazočili Acini suigrači iz momčadi koja je osvojila prvi Kup Jugoslavije 1967. godine: Lukša Poklepović, Ante Ivković, Ante Žaja, te Siniša Fulgosi i klupski kroničar Jurica Gizdić. Bio je tu i Frane Spain, unuk legendarnog Frane Matošića… U ime HNK Hajduk nazočne je pozdravio Jurica Gizdić, a u ime Acinih suigrača - Ante Ivković. Prvi žig s Acinim likom na prigodnu dopisnicu zajednički su udarili supruga i kći Aleksandra Kozline, Zlata i Slobodanka, zajedno sa Acinim suigračem Lukšom Poklepovićem.

Na kraju se nazočnima obratila supruga pokojnog Ace, Zlata Kozlina, koja je istaknula:

-Dragi prijatelji iz Hajduka, suigrači moga supruga, poštovani navijači, zahvaljujem Vam se u ime obitelji, i svoje osobno na evociranju sjećanja na moga supruga Aleksandra, vašeg Acu, koji je do zadnjih trenutaka svoga života ne navijao, nego živio za Hajduk. Nažalostv on već više od pet godina nije s nama, a da je živ danas bi imao 80. godina. Iskreno zahvaljujem njegovom Hajduku, Hrvatskoj pošti, Hrvatskom društvu olimpijske filatelije i memorabilij, i splitskom filatelističkom društvu. Ovo što se dogodilo danas u prostorima splitske pošte dovoljno govori koliko je veliki trag moj suprug ostavio, kako u Hajduku, tako i u njemu dragom Splitu. Mi kao obitelj ovaj dan nikada nećemo zaboraviti, zato Vam još jednom iskreno hvala!

Hajduk i njegovi igrači više su puta bili na prigodnim poštanskim žigovima. Njima su obilježene 60., 75., 85., i naravno 100. obljetnica klupskog djelovanja, obljetnica obnove na Visu, osvajanje prvenstva 1971., i kupa 2010. godine. Na pojedinačnim žigovima pojavljivali su se: Luka Kaliterna, Bernard Vukas, Tomislav Ivić, Leo Lemešić, Ratko Kacian, Andrija Anković, Vladimir Beara, Frane Matošić, a odsad je to i Aleksandar Kozlina. (hoo/jg)