Pariz, 3. prosinca 2018. - Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije, 33-godišnji Luka Modrić, ostvario je povijesni domet na osobnom sportskom planu. Prema glasovima uglednih svjetskih novinara u anketi francuskog magazina France Football Modrić je sa 753 boda osvojio Zlatnu loptu te na taj način u istoj godini ujedinio još tri naslova najboljeg - igrača SP-a u Rusiji, Fifina nogometaša 2018. i najboljeg europskog nogometaša. Drugi je Portugalac Cristiano Ronaldo sa 476 bodova, a treći Francuz Griezmann koji je dobio 414 bodova.

- Hvala mojim suigračima i trenerima u Realu, izborniku i suigračima iz reprezentacije, mojoj obitelji i prijateljima. Kao dijete sanjao sam da ću igrati za veliki klub i osvajati trofeje, a Zlatna lopta bila je više od dječačkog sna - kazao je Modrić, zahvaljujući i svima ostalima koji su mu pomogli na putu do (n)ovog trofeja, uručenog na svečanosti u pariškoj Velikoj palači (Grand Palais).

Modrić je tako prekinuo desetogodišnju dominaciju Lionela Messija i Cristiana Ronalda koji su po pet puta osvajali ovu nagradu. Uz to je prvi Hrvat koji je dobio Zlatnu loptu, a do sada joj je najbliže bio Davor Šuker 1998. godine (drugoplasiran iza Francuza Zidanea). Zlatna lopta France Footballa dodjeljuje se od 1956. godine, a u ovogodišnjem izboru sudjelovalo je 195 novinara koji su bodovali petoricu igrača od ukupno 30 kandidata. Još dvojica Hrvata bila su u izboru - Rakitić na podjeli 19. mjesta, te Mandžukić na 25. mjestu.

Predvodniku srebrnih 'vatrenih' Luki Modriću treći naslov najboljeg svjetskog nogometaša u 2018. godini čestitali su čelnici Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) - predsjednik Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop:

Dragi Luka,
kao prvi igrač u povijesti ujedinio si krunu najboljeg svjetskog nogometaša u tri prestižna izbora te na najbolji mogući način zaokružio svoju i hrvatsku sportsku godinu iz snova. Uz želju da još dugo kapetanski predvodiš naše 'vatrene', u ime cijele hrvatske olimpijske obitelji od srca ti čestitamo osvajanje Zlatne lopte France Footballa! (hoo/vk)