Zagreb, 14. lipnja 2018. - Na dan otvaranja Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji i povodom dvadesete obljetnice održavanja SP-a u Francuskoj u četvrtak je u predvorju zagrebačke Gradske uprave otvorena izložba fotografija Roberta Valaija pod nazivom "20 godina vatrenih".

- Ove fotografije samo su dio bogatog fundusa fotografija i negativa Hrvatskog športskog muzeja koji je u suradnji s Gradom Zagrebom pripremio izložbu na kojoj su na 30-ak panoa izložene fotografije iz svih faza nastupa naše nogometne reprezentacije u Francuskoj 1998. To je bio svakako u svijetu najprepoznatljiviji rezultat hrvatskih sportaša koji je imao i veliki kohezijski utjecaj na hrvatsko društvo. Želimo da i ova generacija naših nogometaš a u Rusiji ponovi uspjeh Ćirinih izabranika, rekla je ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja Danira Bilić.
- Priznajem da nisam znao da su snimljene neke od ovih fotografija jer ih danas prvi put vidim i lijepo je da se i na ovakav način prisjetimo velikog ostvarenja naših nogometaša - kazao je otvarajući izložbu legendarni trener "vatrenih" Miroslav Ćiro Blažević, uz kojeg su bili tadašnji reprezentativci Robert Prosinečki, Goran Jurić i Ardian Kozniku.
Autor fotografija Robert Valai rođen je 29. srpnja 1950. godine u Zagrebu, gdje je i diplomirao na Akademiji za kazališnu i filmsku umjetnost (Odsjek za filmsku kameru). Od 1971. godine honorarno je surađivao s Vjesnikovim izdanjima, a od 1977. profesionalni je fotoreporter SN revije, Sprinta, Sport magazina. Od 1991. do umirovljenja, 2012. godine, urednik je fotografije u jedinom hrvatskom sportskom dnevniku - Sportskim novostima. Izlagao je na Zagrebačkom salonu, a za svoj rad dobio je više domaćih i međunarodnih priznanja. Član je Izvršnog odbora Hrvatskog zbora sportskih novinara.
- Fotografije na ovoj izložbi možda i nisu na visokoj tehničkoj razini jer su snimljene analognom tehnikom, ali sam na njima pokušao dočarati atmosferu i emociju koja je tada bila u našoj reprezentaciji - kazao je Valai, napomenuvši da će izložba biti otvorena sve do finalne utakmice SP-a u Rusiji, koja će se 15. srpnja igrati u Moskvi. (hina/ad/hoo)