Ispis

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) koji je uoči početka 11. svjetskog prvenstva u atletici u (25. kolovoza - 2. rujna)u Osaki održao sjednicu, raspravljao je o seriji novih poteza kojima je cilj oštrija borba protiv dopinga u sportu.

Predsjednik MOO-a, Jacques Rogge, koji je predsjedavao Odborom, najavio je jačanje politike nulte tolerancije. Prema najavi, do Pekinga 2008. testirat će se preko 4,500 sportaša što je 90 postotno povećanje broja u odnosu na Sydney 2000. MOO također namjerava, u suradnji sa sudskim vlastima i disciplinskom komisijom istražiti i slučajeve ranijih dopinških "incidenata", a koji su prema njihovoj procjeni možda utjecali na ishod nekih rezultata na prethodnim Olimpijskim igrama.

Mjere koje su predviđene uključuju automatsku suspenziju nakon pozitivnog A uzorka, zabranu sudjelovanja na Olimpijskim igrama ako se prekrše protudopinška pravila, iznimno visoke novčane kazne i dakako, čvršća pravila u primjeni terapeutskih sredstava i metoda. MOO je također predvidio i mogućnost smanjenja kazne sportašu i njegovoj stručnoj pratnji za koje se utvrdi da su počinili krivično djelo, no pod uvjetom da osiguraju informacije o dobavljaču, mreži dobavljača ili pak bilo koje osobe koja je povezana sa cjelokupnom mrežom.