Zagreb, 21. svibnja 2021. - Nakon nedavnog pothvata kajakašice Anamarije Govorčinović, Hrvatska ima olimpijsku normu i u kunuu na mirnim vodama. Na svjetskim kvalifikacijama u ruskom Barnaulu za nastup na ovoljetnim Olimpijskim igrama u Tokiju hrvatska kanuistica Vanesa Tot osvojila je prvo mjesto (50.006) u utrci kanua jednokleka (C-1) na 200 metara.

U sportu kojeg je proslavio najveći hrvatski ljetni olimpijac svih vremena, legendarni Matija Ljubek, 21-godišnja članica KKK Marsonia iz Slavonskog Broda nastavit će tradiciju olimpijskih nastupa kanuista-mirnovodaša pod hrvatskom trobojnicom: Vlade Posleka (Barcelona 1992.), Ivana Šabjana (Atlanta 1996., prethodno i olimpijac bivše države u Seulu 1988.), Dražena Funtaka (Atlanta 1996. i Sydney 2000.), Nikice Ljubeka (Sydney 2000.) i Emanuela Horvatičeka (Atena 2004.).  

Osim činjenice da je prva hrvatska kanuistica na Olimpijskim igrama u povijesti, Vanesa Tot je i prva Brođanka iz pojedinačnih sportova koja će nastupiti za Hrvatsku na OI-ju, ulazeći na taj način u društvo trofejnog sugrađanina, trostrukog olimpijca Venija Loserta, koji je s rukometašima osvojio dva zlata - u Atlanti 1996. i Ateni 2004., a u posljednjem olimpijskom nastupu, u Londonu 2012. godine, bio je hrvatski stjegonoša.

Uz kajakašicu Anamariju Govorčinović (mirne vode) i kanuista Matiju Marinića (slalom na divljim vodama), Tot će biti treća predstavnica hrvatskog kajakaštva u Tokiju, a na popisu evidentnih kandidat(kinj)a za Tokio Olimpijskog programa HOO-a uz njezino ime je brojka 45. (hoo/vk)

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita kanuistici Vanesi Tot na izborenoj normi za Olimpijske igre u Tokiju!