Belišće, 5. svibnja 2018. - U samom središtu Belišća, na kružnom toku koji vodi prema mostu 107. brigade HV-a na rijeci Dravi, otkrivena je skulptura najtrofejnijeg hrvatskog olimpijca - Matije Ljubeka. Kanuist u tipičnom “ljubekovskom” zaveslaju, rad kipara Borislava Bojanića, od danas krasi gradić kojeg je vrhunskim sportskim postignućima slavni olimpijac i proslavio.

U nazočnosti brojnih predstavnika državnih, županijskih i gradskih institucija, KKK Belišće, rodbine i prijatelja, spomen-obilježje otkrili su gradonačelnik Belišća Dinko Burić i Ljubekova supruga Goranka.
U bogatoj karijeri Ljubek je osvojio četiri olimpijske kolajne – zlato i broncu na OI u Montrealu 1976. u kanuu jednokleku te zlato i srebro u Los Angelesu 1984. u dvokleku (s Mirkom Nišovićem). Status jednog od najtrofejnijih hrvatskih sportaša donijelo mu je i deset medalja sa svjetskih prvenstava (četiri zlatne, tri srebrne i tri brončane).
Uoči prerane smrti, u listopadu 2000. godine, Ljubek je kao zaposlenik Hrvatskog olimpijskog odbora bio šef Misije naše olimpijske delegacije na OI u Sydneyju. U znak trajnog sjećanja na Matiju Ljubeka njegovim je imenom nazvana i HOO-ova Nagrada za životno djelo.
Svečanom otkrivanju spomen-obilježja najvećem hrvatskom kanuistu, povodom Dana grada (njegova rodnog Belišća), nazočio je i pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za programe lokalnog sporta Siniša Krajač. (hoo/vk)