Zagreb, 16. ožujka 2022. - Na konferenciji o održivom razvoju sporta u Zagrebu visoki uzvanici iz društvenog i sportskog miljea razgovarali su o održivom razvoju sporta. Hrvatski judo savez je prva sportska organizacija u Hrvatskoj i među prvima u svijetu koja je izmjerila ugljični otisak velikog sportskog događanja, Grand Prixa Zagreb 2022. godine.

Nakon Europskog kadetskog kupa u Zagrebu, na kojem je sudjelovalo gotovo 700 natjecatelja iz 32 države, Hrvatski judo savez je organizirao konferenciju "Judo - više od sporta", na kojoj je glavna tema bio održivi razvoj sporta te ono što je učinjeno kroz Grand Prix Zagreb 2022.

Nakon pozdravnih govora predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Mateše, državnog tajnika Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Marija Šiljega te državnog tajnika Ministarstva turizma i sporta Tomislava Družaka, zanimljive prezentacije i panel rasprava pokazali su važnost daljnjih razgovora na ovu temu, koja će uvelike činiti i budućnost organizacije sportskih događanja.

- Judo je zaista više od sporta, uključuje životnu filozofiju. Osnova ideja osnivača juda, Jigora Kana govori o tome kako se čovjekova vrijednost očituje kroz njegov doprinos društvu. Stoga se i ciljevi održivog razvoja kao što su zdravlje i blagostanje, obrazovanje, inkluzija, jednakost i održivi ekonomski rast, u velikoj mjeri poklapaju s misijom našeg sporta i Hrvatskog judo saveza. No, sami nećemo postići previše. Stoga pozivamo sve sportske saveze i organizacije da nam se pridruže u Partnerstvu za održivost kako bismo mogli postići sportske i društvene ciljeve naše zemlje - kazala je predsjednica Hrvatskog judo saveza i dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora Sanda Čorak, tijekom prvog izlaganja te dodala:

- Kroz 2021. godinu počele su edukacije međunarodnih sportskih organizacija, kao što je Europski olimpijski odbor za članice i nacionalne saveze, koji će u skoro vrijeme morati počet s izvještavanjem svojih nadležnih, međunarodnih organizacija o aktivnostima i učincima sportskih događaja koje organiziraju. Održivi razvoj nije samo mrtvo slovo na papiru i nužno je da svi čimbenici sporta razumiju njegovu važnost i značenje u svakodnevnom bavljenju i organiziranju sporta.

Zamjenica glavnog tajnika Hrvatskog judo saveza, Ana Krauthacker, kroz prezentaciju je približila konkretne aktivnosti koje su poduzete tijekom Grand Prixa Zagreb 2022. te kako one utječu na organizaciju i pomaganje drugima, izvan samog natjecanja i sporta:

- Od osnovnih stvari u ekologiji, odvajanja otpada, recikliranja ambalaže, korištenje recikliranog papira u sve smo dodali humanitarni karakter, te donirali hranu, a sakupljena sredstava od reciklaže iskoristili smo za sportsku opremu i pomogli djeci iz dječjih domova Zagreb i Velika Gorica. Sakupljanjem plastičnih čepova pridružili se akciji Udruge oboljelih od leukemije i limfoma.

Završnu prezentaciju održala je Morana Česnik Katulić iz Instituta za energetiku i zaštitu okoliša (EKONERG), institucije koja je bila konzultant u cijelom projektu te su napravili studiju okolišnih aspekata i izračuna ugljičnog otiska natjecanja Grand Prix Zagreb 2022:

- Pokazalo se da je praksa odvojenog sakupljanja otpada izrazito povoljna za okoliš u kontekstu emisije stakleničkih plinova. Ovom studijom prvi put u Hrvatskoj izračunat je ugljični otisak sportskog natjecanja koje će poslužiti kao odličan temelj za smanjenje emisije u budućnosti. Iako su brojna zrakoplovna putovanja sudionika natjecanja neizbježna, pokazalo se kako bi bilo dobro zamijeniti taj oblik transporta drugima, idealno vlakovima.

Rasprava na kraju konferencije, s uključivanjem predstavnika drugih sportskih organizacija i predstavnika institucija te korporacija, pokazala je kako je ova tema iznimno zanimljiva za cijeli sportski ekosustav te da je potrebno nastaviti sa sličnim događanjima. (hjs/hoo)