Zagreb, 28. listopada 2021. - U sklopu aktivnosti proslave Svjetskog judo dana najpoznatija tražilica na svijetu, Google, postavio je vizual Jigora Kana, osnivača juda, kao i prikaze nastanka borilačkog sporta koji je dio Olimpijskih igara od 1964. godine.

Svake godine, 28. listopada, na rođendan osnivača juda Jigora Kana, judo obitelj diljem zemaljske kugle slavi Svjetski judo dan. I ove godine judo klubovi iz cijele Hrvatske su se uključili s brojnim akcijama, od umjetničkih radionica, pokaznih sati juda, humanitarnih akcija, do osvještavanja o temama iz područja ekologije.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog judo dana je Solidarnost. Kako je i predsjednica Hrvatskog judo saveza, Sanda Čorak, istaknula u svojoj čestitki hrvatskoj judo obitelji:
"Stoga je ovaj dan i posvećen solidarnosti, koja nam je u ovim teškim vremenima COVID-a, ali i drugih nedaća, izuzetno potrebna. Sjetimo se i našeg moralnog koda, naših principa i discipline koja nam je potrebna i za postizanje sportskih, ali i svih drugih značajnih rezultata."

Hrvatski judo savez tako je organizirao i online druženje sa svjetskom prvakinjom Barbarom Matić. Dva prsta visoko u zraku i veliki osmjesi dominirali su druženjem najbolje hrvatske judašice s malim judašima i judašicama iz cijele Hrvatske. Od Lošinja, preko Zagreba do Vinkovaca, svi su imali neko pitanje za aktualnu svjetsku prvakinju, koja je pronašla sat vremena u zgusnutom rasporedu za proslavu Svjetskog judo dana.

Najaktivniji su bili članovi judo kluba Olimp iz Vinkovaca koji su saznali da Barbara trenutno ima šest kimona, da je crni pojas "zaradila" u srednjoj školi, da iako jako pazi na prehranu ima dana kada voli uživati u Čokolinu. Bilo je tu i otkrivanja o novoj ljubavi prema mahunama, najboljoj prijateljici (sestra Brigita), kao i strahovima.

Također, u poslovnici Hrvatske pošte u Splitu, u suradnji s Hrvatskim društvom olimpijske filatelije i memorabilije, na Svjetski judo dan, Barbara Matić predstavila je poštanski žig sa svojim likom.

- Velika mi je čast da se baš moj lik nalazi na žigu Hrvatske pošte. Malo mi je nestvarno, ali zaista mi je čast, da će se na Svjetski judo dan pečatirati pošiljke baš tim žigom - kazala je dobro raspoložena hrvatska olimpijka.

Prigodni žig je dio dugoročnog projekta Hrvatskog društva olimpijske filatelije i memorabilije. Na taj način se obilježava i slavi zlatna medalja koju je judašica Barbara Matić osvojila 10. lipnja 2021. godine na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti. (hjs/hoo)