Zagreb, 9. listopada 2021. - Sa Svjetskog juniorskog prvenstva u talijanskoj Olbiji stigle su lijepe vijesti. Naša sjajna judašica Lara Cvjetko (do 70 kg) osvojila je naslov svjetske doprvakinje, dopunivši trofejnu kolekciju novom vrijednom kolajnom nakon nedavno osvojenog europskog srebra. Na taj način Cvjetko je "pojačala" i ukupni hrvatski domet na ovom SP-u, budući da je u četvrtak Katarina Krišto (do 63 kg) osvojila brončano odličje.

Dobitnica HOO-ove nagrade Dražen Petrović za najuspješniju mladu hrvatsku sportašicu 2021., Lara Cvjetko, pokazala je vrijednost i u Italiji, na smotri najboljih svjetskih juniorki. Nakon što je ipponima s lakoćom svladala Šveđanku Nilsson i Litavku Pileckaite, u četvrtfinalu je Brazilka Carvalho bila veliki izazov. Brazilka je povela wazarijem, ali Cvjetko je s dva wazarija uspjela preokrenuti za polufinale. Wazari u dvoboju s Ukrajinkom Chystiakovom bio je dovoljan za finale, u kojem se Španjolka Tsunoda Roustant pokazala trenutačno boljom te zasluženo wazarijem uzela naslov svjetske prvakinje.  

Odličnu sezonu mlada Kaštelanka Katarina Krišto okrunila je s dvije velike medalje. Naslov europske prvakinje i zlato te svjetska bronca potvrda su kako je Krišto među najboljim juniorkama svijeta. Potvrđuje to i prvo mjesto na svjetskoj ranking ljestvici juniorki u kategoriji do 63 kg... Nakon što je ipponima slavila u prve dvije borbe, u četvrtfinalu se našla u zaostatku, kada ju je u prvoj minuti borbe Belgijka Corrao bacila na wazari. Međutim, Krišto pokazuje mentalnu snagu te se s dva wazarija plasirala u polufinale, gdje je Španjolka Vazquez Fernandez slavila ipponom te otišla do svjetskog srebra na kraju dana.

Našoj predstavnici je preostalo tražiti medalju u borbi za broncu s Mađaricom Ozbas. Teška borba odlučena je doslovno u posljednjoj sekundi. Već su svi iščekivali ulazak u "golden score" kada je Kaštelanka uspjela iznenaditi Ozbas i osigurati veliko slavlje.

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita Lari Cvjetko naslov svjetske juniorske doprvakinje i Katarini Krišto osvajanje svjetske juniorske bronce na SP-u u Italiji! Velike čestitke zbog kontinuiteta sjajnih rezultata pripadaju i trenerima Draganu Crnovu te Josipu Bariću!