Poreč, 4. srpnja 2021. - Glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Siniša Krajač i njegov pomoćnik za programe nacionalnih sportskih saveza i razvojne programe HOO-a Neven Šavora posjetili su olimpijski judo trening kamp u Poreču. Tom prigodom pozdravili su sportašice i sportaše te zaželjeli puno uspjeha hrvatskim predstavnicima na nadolazećim Olimpijskim igrama u Tokiju.

 

Kamp je organizirn po četvrti puta, a na njemu sudjeluju vrhunski svjetski judoke iz više od 30 zemalja, njih više od 300, od kojih oko 150 nastupa na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju.

Trening kamp Europske judo unije (EJU) u Poreču od 1. do 8. srpnja za hrvatski judo je dobio i novu dimenziju. Prema pravilima kontinentalne kvote u kategoriji preko 78 kg, hrvatska reprezentativka Ivana Maranić kvalificirala se za nastup na Olimpijskim igrama. Tako će po prvi puta u povijesti, hrvatski judo na Olimpijskim igrama imati tri predstavnice. Svjetskoj prvakinji Barbari Matić (do 70 kg) i Karli Prodan (do 78 kg), članicama JK Pujanki iz Splita, u Tokiju će se pridružiti i Ivana Maranić (preko 78 kg), članica JK Panda Zagreb.

 

U Poreču se za Tokio pripremaju brojni olimpijski, svjetski i europski prvaci. Uz Barbaru Matić, ovdje je i aktualni svjetski prvak, Belgijac Matthias Casse, aktualni olimpijski pobjednici iz Rio de Janeira 2016., Čeh Lukas Krpalek i Slovenka Tina Trstenja. U Poreču su i europski prvaci - Belgijac Toma Nikiforov te Kosovari Akil Gjakova i Distria Krasniqi. U njihovu društvu je i najmlađi olimpijski pobjednik iz Atene 2004., Grk gruzijskog podrijetla Ilias Iliadis, danas u ulozi trenera uzbekistanske reprezentacije; potom aktualni svjetski doprvak Šveđanin Tommy Macias i trofejni Gruzijac Varlam Loparteliani, vlasnik čak 28 medalja s velikih natjecanja. Svjetsku kremu judaša i judašica u Poreču upotpunjuje Majlinda Kelemendi, osvajačica povijesnog zlatnog odličja za Kosovo na Igrama u Rio de Janeiru 2016. godine.

Uspješna organizacija judo kampa dokaz je višegodišnjeg sustavnog rada Hrvatskog judo saveza, koji je sada počeo davati kvalitetne rezultate i na svjetskoj razini. (hoo/mb)