Budimpešta, 10. lipnja 2021. - Najbolja hrvatska judašica Barbara Matić (kategorija do 70 kg) osvojila je zlatnu medalju na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Budimpešti. To je povijesni domet hrvatskog juda jer je prvi put osvojena svjetska seniorska medalja.

Budimpešta se najavljivala kao generalna proba za Tokio. I kakva je to proba bila! Hrvatska sportašica godine, prema izboru Sportskih novosti, Barbara Matić pokorila je sve i dominirala na Svjetskom prvenstvu te sa 26 godina pokazala kako na Olimpijske igre ide kao jedna od kandidatkinja za medalju.

Put prema svjetskom postolju Barbara je otvorila sigurnom pobjedom protiv Jamajčanke Drysdale Daley, a nastavila je protiv kvalitetne mlade Jager. Upravo od Nizozemke je izgubila na Grand Slamu u Rusiji, nakon što se Splićanka oporavila od COVID-19, a Budimpešta se pokazala kao prava pozornica za uzvrat wazarijem.

U četvrtfinalu je Matić ipponom svladala Njemicu Butkereit na početku golden scorea, što se pokazalo kao pravi uvod za polufinale. Tamo ju je čekala «stara poznanica», Austrijanka Polleres, koja je slavila u posljednja tri međusobna dvoboja. Međutim, sada je taktička priprema odvela Barbaru do kvalitetnih napada, čime je Austrijanku natjerala na dvije kazne. Odlučujući napad, koji je doveo do wazarija, došao je u četvrtoj minuti golden scorea i veliko slavlje Barbare, kao i trenera Vladimira Preradovića.

Japanku Yoko Ono je Barbara susrela na tatamiju prije tri godine, na Grand Slamu Duesseldorf 2018. godine, kada je japanska judašica slavila. Budimpešta je donijela još jedan fenomenalan dvoboj. Protiv najstarije Japanke u reprezentaciji, 31-godišnje Ono, Barbara je od početka bila agresivnija i pokretljivija.

Vidjelo se kako Ono čeka svoju šansu u parteru, ali je i Barbara bila pokretljiva čim bi osjetila da Japanka kreće i nije dopustila priliku. I onda, u posljednjoj minuti, Splićanka dolazi do wazarija, iz kojeg je Japanka dočekala priliku. I tada 28 sekundi. Dvadeset osam sekundi koji su trajali kao vječnost. Kao Goranov zadnji gem u Wimbledonu. Ono je ušla u «gušenje», a Barbara je, izgledalo je, bila u izgubljenoj situaciji. Sekundu po sekundu, Japanka je «vrtila» Matić, kimono je ostao ispod vrata, ali najbolja judašica Hrvatske je izdržala je sve za naslov svjetske prvakinje.

Prijenos borbi naših predstavnika na SP-u je na internet stranici live.ijf.org, a finalnih blokova svakoga dana od 17 sati na SPORTSKOJ TELEVIZIJI (SPTV).

 

Iz Atene, s 50. glavne skupštine Europskih olimpijskih odbora, čestitku svjetskoj judo prvakinji Barbari Matić uputili su predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač.

Draga Barbara,
biti na svjetskom seniorskom tronu u sportu kakav je judo uistinu je pothvat vrijedan svakog divljenja. Još i dodatno kada povijesni domet hrvatskog juda ostvari sportašica koja nas godinama oduševljava nastupima u jakoj međunarodnoj konkurenciji. U ime hrvatske olimpijske obitelji i osobno ime čestitamo ti naslov svjetske prvakinje, uz želju da ovom sjajnom trofeju uskoro pridružiš i kolajnu koju si odveć zavrijedila - onu na kojoj se sjaje i olimpijski krugovi.