Budimpešta, 3. lipnja 2021. - Na izbornoj skupštini Međunarodne judo federacije (IJF) u Budimpešti, predsjednica Hrvatskog judo saveza (HJS), dr. sc. Sanda Čorak, izabrana je u Upravni odbor kao direktorica za edukaciju IJF-a, a ujedno i kao članica Znanstvene komisije. I u novom mandatnom razdoblju svjetski judo predvodit će (reizabrani) predsjednik Marius L. Vizer.

To veliko priznanje stiglo je hrvatskom judu samo nekoliko dana uoči Svjetskog seniorskog prvenstva. Čelnica hrvatskog juda i dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora nastavlja tako sa sudjelovanjem u važnim radnim tijelima IJF-a. Za potrebe promocije juda kao olimpijskog borilačkog sporta u Hrvatskoj i svijetu ove godine je postala glavna urednica međunarodnog multidisciplinarnog časopisa The Arts and Sciences in Judo, koji za glavni cilj ima povezivanje znanstvene judo zajednice s judašima širom svijeta.

Također je pomogla u stvaranju i pokretanju projekta Judo u školama, kako bi se više djece u osnovnim školama uključilo u redovite judo treninge i postalo samopouzdanije kao osobe i naučilo socijalne vještine kroz organizaciju velikih natjecanja u Republici Hrvatskoj.

Znanstveno-istraživačka konferencija o judu pod nazivom Primjenjiva istraživanja u judu, koja je posljednjih godina postao dio programa Judo festivala (Poreč, Hrvatska), kontinuirano se organizira u suradnji s Europskom judo unijom (2016. - 2019.) i Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Na svakoj od konferencija predstavljala je svoja istraživanja u judu. Uz izradu strateških dokumenata u turizmu i sportu, Čorak je bila i na čelu radne skupine za izradu prvog nacionalnog dokumenta o razvoju sporta u Hrvatskoj (Nacionalni program sporta 2019. - 2026.).

- Kako sam uključena u razvoj juda kao sporta za sve i u stvaranje strategija za razvoj edukacije, ovaj izbor samo je nastavak dugogodišnjeg rada, i mene osobno, i cijelog članstva i djelatnika Hrvatskog judo saveza, uz posebnu zahvalu glavnom tajniku HJS-a i sportskom direktore Europske judo unije Hrvoju Lindiju, počasnom predsjedniku HJS-a Tomislavu Čuljku i dopredsjedniku HJS-a Deanu Bogiću. Zahvaljujem se predsjedniku IJF-a Mariusu Vizeru na podršci i prepoznavanju edukacije kao iznimne važnost segmenta juda – rekla je nakon izbora dr. sc. Sanda Čorak, koja je svoje znanje i iskustvo već pokazala kao članica Komisije za ravnopravnost spolova IJF-a, Znanstvenog odbora i Komisije za ravnopravnost spolova u Hrvatskom olimpijskom odboru.

Podsjetimo i kako je Čorak nagrađena diplomom postignuća "Žene i sport" Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) 2016. godine. Također, pod njezinim vodstvom, Hrvatski judo savez nagrađen je MOO-ovom nagradom “Inovacije u sportu” vezanom uz razvoj Saveza, dok je IJF dodijelio HJS-u priznanje za najbolji razvoj pojedinog nacionalnog judo saveza. (hjs/hoo)

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita svojoj dopredsjednici Sandi Čorak i Hrvatskom judo savezu na novom vrijednom priznanju u okviru međunarodne judo zajednice!