Zagreb, 13. travnja 2021. - Objavljeno je prvo izdanje novog međunarodnog interdisciplinirnog znanstvenog časopisa Umjetnosti i znanosti juda (The Arts and Sciences of Judo - ASJ), čija je glavna urednica predsjednica Hrvatskog judo saveza i dopsredsjednica HOO-a, dr. sc. Sanda Čorak. Izdavači su mu Međunarodna judo federacija (IJF) i njezina Akademija.

Časopis Umjetnosti i znanosti juda objavljuje članke koji istražuju različite aspekte juda i sve njegove vrijednosti. To je istraživački časopis koji prihvaća prijave povezane s kineziologijom, psihologijom, ekonomijom, marketingom i sportskim menadžmentom, poviješću, umjetnošću, tehnologijom, komunikacijskim znanostima i svim ostalim srodnim poljima.

Osim što je ASJ novi veliki korak za judo, činjenica da je za glavnu urednicu časopisa odabrana dr. sc. Sanda Čorak, predsjednica Hrvatskog judo saveza i dopredsjednica HOO-a, potvrđuje i daljnji rast hrvatskog juda u svjetskim okvirima. Čorak je dugogodišnja znanstvenica na Institutu za turizam, autorica brojnih znanstvenih radova i knjiga, a obnaša i dužnost predsjednice Radnog odbora za Nacionalni program športa 2019.-2026. Ujedno je i savjetnica Europske komisije za područje ravnopravnosti spolova u sportu.

- Prvo izdanje ASJ-a nastavak je rada u znanstvenom segmentu juda, koji je posebice izdignut znanstvenom konferencijom u sklopu Judo Festivala, a koja se tradicionalno održava u Poreču, te konstantnim povezivanjem znanstvenika aktivnih u judu kao sportu i kao stilu života - kazala je Čorak.

Zahvalio joj je predsjednik Međunarodne judo federacije (IJF) Marius Vizer:

 - Često kažemo da je judo više od sporta. To je umješan način življenja, jednako kao i znanstveni pristup životu. Otkako je judo stvorio Jigoro Kano Shihan 1882. godine u Japanu, naš se sport razvijao kako bi se neprestano prilagođavao promjenama u društvu, istovremeno zadržavajući ukorijenjene, duboko u svom genomu, vrijednosti koje ga danas čine modernijim no ikad. Ovo prvo izdanje časopisa Umjetnosti i znanosti o judu savršena je ilustracija dvostrukog sidrenja u tradiciji umjetnosti predaka i u suvremenom životu. Zahvaljujući pedantnom i strpljivom radu Sande Čorak, glavne urednice, pod okriljem Znanstvene komisije IJF-a i Akademije IJF-a, ovaj je časopis zaživio. Želio bih zahvaliti njoj i svima koji su doprinijeli ovom postignuću. (hsj/hoo)

 

Hrvatski olimpijski odbor čestita svojoj dopredsjednici na novoj prestižnoj dužnosti i realizaciji prvog broja časopisa Umjetnosti i znanosti juda!