Pula, 24. studenoga 2020. - Dva tjedna nakon završetka jednog od najopsežnijih sportskih projekata u Europi tijekom pandemije u 2020. godini, predstavnici Europske judo unije (EJU) i Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) rezimirali su skupa s čelnim ljudima Zavoda za javno zdravstveno Istarske županije i civilne zaštite učinjeno na Europskom judo prvenstvu za juniore (4.-6. studenoga) i Europskom judo prvenstvu za mlađe seniore (9.-10. studenoga).

Predstavnik Europske judo unije, njezin sportski direktor Hrvoje Lindi, i pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za programe sporta na lokalnoj razini Siniša Krajač sastali su se u Puli s čelnim ljudima Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i civilne zaštite. Osim plaketa zahvale za doprinos sportu od HOO-a, odnosno judu od EJU-a, važan je bio polusatni razgovor o postavljenim procesima, epidemiološkim mjerama i budućnosti organizacije velikih natjecanja tijekom pandemije. Od 1587 testiranih osoba, svih koji su ušli u "porečki balon" u kompleksu Plave lagune, bilo je samo osam pozitivnih te 21 osoba koja je stavljena u samoizolaciju.

Voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Jasna Valić istaknula je iznimno zadovoljstvo suradnjom i pristupom Hrvatskog judo saveza, Organizacijskog odbora natjecanja i Europske judo unije:

- Na početku smo bili skeptični, ali sa svakim danom, svakim sastankom, pozivom i e-mail porukom, judaši su nam pokazivali kako su digli ljestvicu očekivanja i epidemiološke mjere čak i iznad očekivanja.

S njom su se složili i voditeljica Službe za mikrobiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Mirna Vranić Ladavac, kao i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović koji je dodao: - Na ovaj način se može organizirati veliko natjecanje i judo je pokazao put za cijeli sport.

Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije ing. Dino Kozlevac zahvalio je Hrvatskom judo savezu i svim nazočnima na trudu te je pohvalio želju da se prije svega zaštiti lokalna zajednica, kao i svi prisutni.

Pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za programe sporta na lokalnoj razini Siniša Krajač rekao je kako je hrvatski judo primjer drugim sportovima, dok je sportski direktor Europske judo unije Hrvoje Lindi spomenuo da su procedure postavljene u Poreču bila osnova za Europsko judo prvenstvo za seniore u Pragu te da ih preuzimaju i drugi sportovi.

Također, svi prisutni su potvrdili kako se i planirani veliki judo projekti za 2021. godinu mogu organizirati na ovaj način te kako je važno da i svi drugi organizatori budu tako otvoreni, pristupačni i kvalitetni u komunikaciji, kao što su bili Hrvatski judo savez i Organizacijski odbor natjecanja u Poreču. (hjs/hoo)