Zagreb, 30. listopada 2020. - U petak je u 83. godini preminuo velikan hrvatskog juda Zdravko Baršnik, priopćio je Hrvatski judo savez. Bio je jedan od pokretača razvoja juda u Zagrebu i Hrvatskoj, ostvaren na prijelazu 1962. na 1963. godinu, kada su formirani mnogi judo klubovi, a pri osnovnim i srednjim školama Centri za športske i judo škole.

 

Baršnik je bio trofejni judaš, reprezentativac, osvajač mnogobrojnih medalja, sportski djelatnik, međunarodni sudac i sportski novinar. Kroz judo i zbog juda je puno puta posjetio Japan i učio od najvećih judo majstora. Bio je i tajnik Judo saveza Hrvatske, voditelj Stručne komisije za pojaseve i suđenje, a kao trener mlađih uzrastnih kategorija u Mladosti pokazao se specijalistom za rad s najmlađima, omasovivši u kratkom vremenu klupsko članstvo.

Bio je pobjednik prvog Otvorenog prvenstva Jugoslavije do 68 kg, a 1972. godine osvojio je Trofej Mladosti za najboljeg športskog djelatnika, 1980. godišnju nagradu ZSS-a i Republičku nagradu za fizičku kulturu 1982. godine. Dobitnik je i Državne nagrade Franjo Bučar za životno djelo 2009. godine. 

Danas se, upravo prema njemu, zove i najviši pojas judaškog sporta u Hrvatskoj - 8. Dan Zdravko Baršnik. (hina/hoo/vk)

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) izražava duboku sućut obitelji, rodbini i prijateljima Zdravka Baršnika!