ZAGREB, 23. svibnja 2012. – Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) na sjednici održanoj 23. svibnja 2012. usvojilo je izmjene i dopune Liste olimpijskih kandidata.

ZAGREB, 23. svibnja 2012. – Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) na sjednici održanoj 23. svibnja 2012. usvojilo je izmjene i dopune Liste olimpijskih kandidata.

Status evidentnih kandidata za OI London 2012. stekli su Nenad Žugaj (hrvanje), Marijana Mišković i Tomislav Marijanović (judo), Nedžad Mulabegović (atletika), Marin Lovrović, Dan Lovrović, Enia Ninčević, Romana Župan (jedrenje), Dinko Mulić (kajak) i Andrej Gaćina (stolni tenis). Tonimir Sokol (hrvanje), Tamara Boroš (stolni tenis), Filip Hrgović i Hrvoje Sep (boks) nisu izborili pravo nastupa na Igrama te im se ukida status olimpijskog kandidata. Status se ukida i Ivanu Ljubičiću, jer se oprostio od sportske karijere.

Novi korisnici Programa potpore sportašima mlađih dobnih kategorija (Program I) su Dora Drvodelić, Ivona Kozak i Borna Drvodelić (badminton), Filip Ušić, Stipe Rajčić, Tina Radić i Marino Lukenda (judo). U Program individualne skrbi o mladima (Program II/1) uvršteni su Mateo Ružić (atletika), Lucija Vlah, Filip Špolarec i Ivan Tucaković (badminton), Lea Jugovac, Ana Mišetić i Nikolina Mišeta (skijanje) te Ante Krišto (streljaštvo). Ostvarivši kriterijski rezultat Božo Starčević (hrvanje) postao je korisnik Programa potpore kvalitetnim sportašima (Program III).

Vijeće podržava Prijedlog Zakona o sportskoj inspekciji te Prijedlog izmjena i dopuna Zakona u sportu, a posebno uvođenje novčanih naknada za osvajače olimpijskih medalja, što su HOO i Klub hrvatskih olimpijaca predložili 2006. godine. Stav je Vijeća da svjetski prvaci u neolimpijskim sportovima i neolimpijskim disciplinama olimpijskih sportova svakako i dalje trebaju imati pravo na državnu nagradu za sportska dostignuća, a što Prijedlog Zakona ne predviđa. HOO je pozvao svoje članice da se aktivno uključe u raspravu te daju svoje prijedloge i sugestije. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta otvorilo je javnu raspravu a rok za raspravu je kratak radi donošenja Izmjena i dopuna Zakona o sportu u ubrzanoj proceduri. Planira se da će Hrvatski sabor o tome odlučiti prije ljetne stanke.

Usvojen je projekt Sportaši i obrazovanje – karijera nakon sportske karijere, a koordinatoricom je imenovana Romana Caput Jogunica. Radi se o nastavku projekta Kategorizirani sportaši u sustavu obrazovanja. Ciljevi i aktivnosti novog projekta bit će određeni s obzirom na smjernice Europske unije te potrebe kategoriziranih sportaša. One će se utvrditi na temelju znanstveno-stručnog istraživanja i analize provedenih istraživanja u pojedinim europskim zemljama.

Vijeće je odlučilo koji će sportski klubovi, predloženi od strane svojih sportskih zajednica, biti korisnici sredstava iz programa lokalnog sporta HOO-a „Od sportske škole do olimpijskih igara“ (25 korisnika) i „Aktivne zajednice“ (19 korisnika) u 2012. godini.
Svrha programa „Od sportske škole do olimpijskih igara“ je poticanja razvoja sporta u zajednicama. Provodi se u suradnji sa sportskim zajednicama koje prate i podupiru unapređenje rada s djecom u sportskim klubovima. HOO dodjeljuje inicijalnu novčanu potporu sportskim klubovima koji planski provode aktivnosti kojima žele zadržati ili povećati broj sportaša te potiču razvoj sporta.
Programom „Aktivne zajednice“ također se potiče razvoj sporta u zajednicama. HOO ga provodi u suradnji sa sportskim zajednicama koje se aktivno zalažu za stvaranje osnovnih materijalnih uvjeta za rad sa sportašima. U sufinanciranju odabranih projekata sudjeluje osim HOO-a najmanje još jedan partner.