ZAGREB, 16. rujna 2009. – Barbara Matić, judašica splitskih Pujanki, osvajačica brončane medalje na Svjetskom kadetskom prvenstvu (Budimpešta, 6-9. kolovoza 2009.), prva je hrvatska sportašica koja se kvalificirala za nastup na prvim Olimpijskim igrama mladih

ZAGREB, 16. rujna 2009. – Barbara Matić, judašica splitskih Pujanki, osvajačica brončane medalje na Svjetskom kadetskom prvenstvu (Budimpešta, 6-9. kolovoza 2009.), prva je hrvatska sportašica koja se kvalificirala za nastup na prvim Olimpijskim igrama mladih (OIM) koje će se održati od 14-26. kolovoza 2010. u Singapuru.
Barbarina bronca prva je svjetska judo medalja od osamostaljenja Hrvatske i predstavlja veliki sportski rezultat mlade Splićanke, ali i hrvatskog juda. Ujedno je to i kriterijski rezultat za nastup na prvim OIM gdje pravo sudjelovanja imaju mladi sportaši u dobi od 14 do 18 godina koji će se natjecati u 26 sportova. Očekuje se dolazak oko 3600 sportaša i oko 800 pratećih osoba iz 205 nacionalnih olimpijskih odbora, članova MOO-a.
Kriterije za plasman na OIM u svakom sportu određuje međunarodna sportska federacija u dogovoru s organizatorima, no organizatori su limitirali veličinu delegacije. Naime, svaka nacionalna sportska delegacija moći će maksimalno imati 70 članova, a mogu ju činiti samo sportaši ili i sportaši i prateće osobe. Kvalifikacijsko razdoblje, u kojem hrvatski sportaši mogu ostvariti plasman na OIM, traje od ožujka 2009. do svibnja 2010. godine.