TAMPERE, 19. srpnja 2009. – Prigodnom svečanošću na Tampere Ice stadionu, večeras je i službeno otvoren X Olimpijski festival europske mladeži 'Tampere 2009'. Na ceremoniji otvaranja hrvatski stjegonoša bio je mladi šesnaestogodišnji judaš, brončani s Europskog kadetskog prvenstva, Jurica Katić

TAMPERE, 19. srpnja 2009. – Prigodnom svečanošću na Tampere Ice stadionu, večeras je i službeno otvoren X Olimpijski festival europske mladeži 'Tampere 2009'. Na ceremoniji otvaranja hrvatski stjegonoša bio je mladi šesnaestogodišnji judaš, brončani s Europskog kadetskog prvenstva, Jurica Katić, a u defileu ga je pratio 71 člana hrvatske sportske delegacije.
Festival mladosti, veselja, prijateljstva i sportskog nadmetanja, bile su teme prigodnog programa otvaranja na kojem su govorili i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Jacques Rogge te predsjednik Europskih olimpijskih odbora Patrick Hickey.
Na Olimpijskom festivalu europske mladeži (19-24. srpnja 2009.) sudjeluju nacionalne sportske delegacije svih 49 zemalja, članica Europskih olimpijskih odbora. Na EYOF-u će nastupiti oko 2400 sportašica i sportaša u dobi od 13 do 18 godina. Hrvatsku se predstavljati 48 sportaša koji će nastupiti u osam sportova – atletika, biciklizam, gimnastika, judo, košarka, plivanje, rukomet i tenis.
Natjecanja počinju u ponedjeljak, a prema rasporedu hrvatski sportaši će nastupiti u atletici, plivanju, tenisu te u kolektivnim sportovima košarci s Turskom te u rukometu s domaćinom Finskom.
Ispred Hrvatskog olimpijskog odbora u Tampereu borave i dopredsjednica HOO-a Nada Senčar te članica Vijeća HOO-a Morana Paliković Gruden.
Inače, hrvatska sportska delegacija stigla je u Tampere kasno sinoć, redovnim letom preko Frankfurta do Helsinkija, a potom je uslijedila dvosatna vožnja autobusom do Tamperea. I sportaši i prateće osobe iznimno su zadovoljni smještajem u Olimpijskom selu. Naime, sve delegacije smještene su u studenskom naselju Tehnološkog fakulteta Sveučilišta u jugoistočnom dijelu Tamperea zvanom Hervanta. Studentsko naselje organizirano je u četiri bloka, a hrvatska delegacija smještena je u bloku Mikko.