Marblehead, 18. rujna 2022. - Hrvatska jedriličarska posada Tonči Stipanović i Tudor Bilić osvojili su srebrno odličje na Svjetskom prvenstvu klase Zvijezda u Marbleheadu, nedaleko od Bostona (SAD). Druga hrvatska posada Marko Mišura i Tonko Barač na kraju je zauzela 24. mjesto u konkurenciji 84 posade.

 

Premda su u finalni dan ušli kao četvrtoplasirani, dvostruki olimpijski doprvak Stipanović i Trogiranin Tudor Bilić u posljednjem su plovu bili drugi, što im je donijelo i ukupno drugo mjesto - odnosno drugo svjetsko srebro. U ovoj drevnoj klasi (Stella ili Star), čije je prvo Svjetsko prvenstvo održano prije točno 100 godina, također u Marbleheadu, Stipanović i Bilić su prošle godine u Kielu (Njemačka) postali svjetski doprvaci, a ove godine i europski prvaci u Kopenhagenu (Danska).

Hrvatska posada skupila je 21 negativan bod, pet više od Talijana Diega Negrija i Sergija Lambertenghija, koji su obranili naslov, dok je bronca pripala višestrukom sudioniku America's Cupa i bivšem svjetskom prvaku Amerikancu Paulu Cayardu s flokistom Frithjofom Kleenom, s ukupno 25 negativnih bodova.

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita novim/starim svjetskim doprvacima Tončiju Stipanoviću i Tudoru Biliću osvajanje srebrnog odličja na Svjetskom prvenstvu klase Zvijezda u Marbleheadu!