Aarhus, 11. kolovoza 2018. - Jedriličarska braća Šime i Mihovil Fantela hrvatska su sportska senzacija dana, osvojivši zlatnu medalju u klasi 49er na Svjetskom prvenstvu u danskom Aarhusu.

Sukladno najavama, kao vodeća posada odradili su plov za odličja rutinirano, taktički gotovo savršeno… Šime i Mihovil skupili su ukupno 72 boda, u posljednjem plovu su ciljem prošli kao peti, a dotad glavni pratitelji - Nijemci, na začelju flote, što su iskoristili Francuzi Frei i Delpech i uzeli srebrnu medalju (91 bod). Za utjehu Nijemcima, Fischer i Graf osvojili su broncu (93 boda), no Heil i Plössel su na kraju ostali bez odličja.
Olimpijski i svjetski prvak Šime Fantela upisao se tako i u povijest jer je vrlo malo jedriličara koji su osvajali medalje na svjetskim natjecanjima u različitim olimpijskim disciplinama. Među njima su Brazilac Robert Scheidt, Britanci Ben Ainslie i Ian Percy, Šveđanin Frederik Loof, a sada im se pridružio i Šime Fantela.

- Čudesno je jedriti s bratom. Nakon prijelaza iz klase 470, ovako osvojiti naslov svjetskog prvaka u tek drugoj zajedničkoj sezoni - nisam mogao ni sanjati. Znali smo da smo dobri, da možemo napraviti dobar rezultat, ako nas posluže "naši" uvjeti. Iskoristili smo maksimalno što nam se ponudilo, nismo posustali ni jučer po jakom vjetru, koji zasad još dobro i ne poznajemo. Ovo je ludo! Htjeli smo Tokio i normu za Olimpijske igre, a idemo kući sa zlatom - kazao je Šime Fantela.
- Prvo, pa zlato, a sada se nadam da ćemo tako i nastaviti. Šime mi je rekao da moramo provesti 10 000 sati u brodu da bi osvojili olimpijsku medalju - dodao je Mihovil kojem je ovo prvo zlato na velikim natjecanjima.


Šime Fantela ima naslove svjetskog kadetskog prvaka u klasi Optimist, nekoliko naslova svjetskog juniorskog prvaka u klasi 470, tri naslova svjetskog seniorskog prvaka u olimpijskim disciplinama (dva u 470 i jedan u 49eru) i olimpijsko zlato iz Rija u 470 s Igorom Marenićem. (hoo/vk)

 

Novim svjetskim jedriličarskim prvacima čestitku je uputilo i čelništvo Hrvatskog olimpijskog odbora - predsjednik Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop:        

Dragi naši Šime i Miho,

nakon godinu dana zajedničkih nastupa u olimpijskoj disciplini 49er, stigli ste na krov Svijeta, a takav pothvat svojstven je samo velikim sportašima. U ime hrvatske olimpijske obitelji od srca vam čestitamo na velebnom uspjehu, uz želju da vas s izborenom normom vidimo i na olimpijskom postolju u Tokiju 2020. godine!