Zagreb, 30. lipnja 2010. - Jedino zlatno odličje u povijesti sa svjetskog prvenstva je ono posade Šime Fantele i Igora Marenića, koji su ovom pridodali i zlato sa europskog prvenstva. Ivan Kljaković Gašpić jedriličar je sa najviše osvojenih medalja, ukupno pet.

 

Ivanova bronca sa svjetskog prvenstva uz Šiminu i Igorovu zlatnu su jedine dvije medalje na svjetskim prvenstvima. Tina Mihelić, Šime Fantela, Igor Marenić, Minski Fabris, Mate Arapov, Karlo Kuret i Marin Mišura imaju ukupno po dvije medalje i Tonći Stipanović osvojio je za sada jednu medalju.


Zbrajajući po klasama, najviše medalja osvojeno je u klasi Finn, ukupno 11 medalja, slijedi Laser sa tri medalje, 470M i Laser radial sa u svakoj klasi po dvije medalje. Svekupno smo osvojili 18 medalja na svjetskim i europskim prvenstvima olimpijskih klasa za seniore.

Do kraja godine naši jedriličari imaju šansu popraviti vječnu tablicu. Za Šimu i Igora Svjetsko prvenstvo u klasi 470 je sredinom srpnja u Hagu u Nizozemskoj, a europsko krajem kolovoza u Turskoj. Isto vrijedi i za posadu 470 žene Ninčević / Župan. Bambija i Marina čeka svjetsko krajem kolovoza u San Franciscu, a Tonča i laseraše u Velikoj Britaniji - Hayling Island. Tina će također u Velikoj Britaniji jedriti svjetsko prvenstvo početkom srpnja. Od klasa u kojima se nismo penjali na postolje i osjetili slast pobjede preostalo je i EP u klasi 49er u kojem jedre Pavle Kostov i Petar Cupać i Goran i Ivan Ivanković, te SP i EP na dasci RS:X za Luku Mratovića i Mihovila Fantelu.