ZAGREB, 1. rujna 2009. – Prošlih godina hrvatski jedriličari u juniorskoj konkurenciji ostvarivali su sjajne rezultate koji su bili najava ovoga što se danas i događa. U jednom danu, u subotu 29. kolovoza, hrvatsko je jedrenje dobilo europskog prvaka u olimpijskoj

ZAGREB, 1. rujna 2009. – Prošlih godina hrvatski jedriličari u juniorskoj konkurenciji ostvarivali su sjajne rezultate koji su bili najava ovoga što se danas i događa. U jednom danu, u subotu 29. kolovoza, hrvatsko je jedrenje dobilo europskog prvaka u olimpijskoj klasi i svjetskog prvaka u olimpijskoj klasi. Šime Fantela i Igor Marenić svjetski su prvaci u olimpijskom dvosjedu 470, a Ivan Kljaković Gašpić je europski prvak u klasi Finn!
Tim povodom, u sjedištu HOO-a u Zagrebu održana je konferencija za novinare, na kojoj su nazočili mladi uspješni jedriličari, Šime Fantela, Igor Marenić, Ivan Kljaković Gašpić i Tina Mihelić. U ime HOO-a čestitke je još jednom uputio glavni tajnik HOO-a Josip Čop, rekavši kako je eksplozija rezultata hrvatskih jedriličara odlična najava njihova nastupa na OI u Londonu 2012., dodavši kako mladi jedriličari moraju biti uzor hrvatskoj mladosti jer uz profesionalno bavljenje sportom, nisu zanemarili i obrazovanje.
Lipanj, srpanj i kolovoz 2009. bili su u znaku hrvatskih jedriličarskih uspjeha – osvojeno je pet odličja na svjetskim i europskim prvenstvima olimpijskih klasa. U lipnju su se Šime Fantela i Igor Marenić okrunili naslovom europskih prvaka klase 470. Potom je Ivan Kljaković Gašpić u srpnju uzeo svjetsku broncu u klasi Finn. Samo nekoliko dana nakon toga stiglo je europsko zlato Tine Mihelić u Laser Radialu. Prošli vikend je Kljaković Gašpić postao europski prvak, a Fantela/Marenić svjetski prvaci. Pridodajmo tome još tri srebra na Mediteranskim igrama, dvije juniorske medalje, te 4. i 5. mjesto Tončija Stipanovića na EP i SP Lasera. Hrvatska danas stoji uz rame velikim svjetskim jedriličarskim nacijama.
Ovi rezultati vrhunska su postignuća. Do 2009. godine hrvatsko jedrenje nije imalo niti jednu svjetsku seniorsku medalju u olimpijskim klasama, nije bilo niti jednog ženskog seniorskog odličja, a zadnji naslov europskih prvaka bio je osvojen prije više od 30 godina.
Na konferenciji za novinare bili su nazočni i dopredsjednik Hrvatskog jedriličarskog saveza Željko Kljaković Gašpić, glavni tajnik Ivo Jaić te glavni trener Marko Mišura.