Split, 10. travnja 2019. - Najstariji živući Hrvat koji u vlasništvu ima osvojenu olimpijsku medalju, Duje Bonačić, zaokružio je deveto desetljeće života. Tim povodom Hrvatska pošta je na njegov rođendan, 10. travnja, u poštanskom uredu 21001 Split izradila i u uporabu stavila prigodni žig s njegovim likom. Osim toga, u obilježavanje Dujina 90. rođendana uključili su se i splitski olimpijci te njegov matični klub - HVK Gusar, koji je u klupskom restoranu priredio i malu svečanost. Vodstvo Hrvatskog olimpijskog odbora poslalo je legendarnom olimpijcu posebnu plaketu u znak zahvalnosti, ne samo za olimpijsko zlato otprije gotovo 70 godina, nego i za promicanje sporta, posebno veslanja, tijekom i nakon aktivne karijere.

Plaketu je iz Zagreba dopremio predsjednik Splitskog kluba olimpijaca Milivoj Bebić, a slavljeniku je uručio bivši dugogodišnji čelnik Gusara i član Nadzornog odbora HOO-a Duško Krstulović. HVK Gusar je svom zaslužniku poklonio umjetničku sliku, rad autora Matka Trebotića. 

O helsinškoj zlatnoj medalji iz 1952. godine gotovo sve je napisano. Evo samo nekih činjenica iz časopisa Veslanje: "Prvu olimpijsku medalju u vodenim sportovima Hrvatskoj je donio fantastični četverac bez kormilara iz Spinuta. Nije to bilo samo iznenađenje za Hrvatsku i tadašnju Jugoslaviju, nego za sav sportski svijet. Njihova pobjeda bila je jednaka čudu. Nitko nije očekivao da će ova posada, poslana na OI nakon velikih svađa u Jugoslavenskom olimpijskom odboru, postići takav pothvat..."

Zlatni četverac u sastavu: Petar Šegvić, Duje Bonačić, Velimir Valenta i Mate Trojanović po još nečemu je bio jedinstvena pojava u našem sportu:

- Bili smo sva četvorica iz istog razreda splitske Prve muške gimnazije, i vjerojatno smo po tome svjetski raritet - prisjetio se 90-ogodišnji Duje Bonačić dana najveće slave.  

 

Čelnici Hrvatskog olimpijskog odbora - predsjednik Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop - čestitali su legendardnom olimpijcu ulazak u deseto desetljeće života:

Dragi naš Duje,

posebno je zadovoljstvo čestitati 90. rođendan takvoj sportskoj legendi! Živio si, a još i danas živiš za veslanje, za splitski i hrvatski sport. Neka te u tvojim umirovljeničkim danima prati obilje veselih trenutaka i nadasve dobro zdravlje