"Po prijedlogu novog statuta članom Kluba hrvatskih olimpijaca mogu postati sportaši koji su nastupili na olimpijskim igrama, a ne samo osvajači medalja, ali i izbornici odnosno glavni treneri u mo...

"Po prijedlogu novog statuta članom Kluba hrvatskih olimpijaca mogu postati sportaši koji su nastupili na olimpijskim igrama, a ne samo osvajači medalja, ali i izbornici odnosno glavni treneri u momčadskim i pojedinačnim sportovima. Po tim uvjetima Klub bi mogao imati više od 800 članova", rekao je 6. svibnja na 5. proširenoj sjednici Upravnog odbora, predsjednik Kluba hrvatskih olimpijaca Perica Bukić. Skupštinu Kluba, koja će se održati u lipnju ove godine, tvorili bi nositelji olimpijskih odličja i po jedan predstavnik svakog olimpijskog sporta koji nema olimpijske medalje. Sabor Kluba olimpijaca prema prijedlogu Upravnog odbora održao bi se jednom u četverogodišnjem olimpijskom ciklusu. Po riječima glavnog tajnika Kluba mr. sc. Damira Škare sada su stvoreni svi preduvjeti za rad Kluba, koji je registriran kao udruga građana, a u dogovoru s vodstvom Hrvatskog olimpijskog odbora očekuje se da će uskoro dobiti prostor, ali i materijalna i tehnička sredstva za nesmetano djelovanje. Po njegovim riječima posebno veliku pomoć očekuju od nove izvršne tajnice Kluba Radice Jurkin, koja je izradila i prilagodila za daljnju kompjutorsku obradu listu svih hrvatskih olimpijaca. Koristeći tu listu komisija u kojoj su Perica Bukić, Damir Škaro Radica Jurkin, Suzana Skoko i Ninoslav Saraga do sljedeće Skupštine trebali bi pripremiti popise osvajača olimpijskih odličja i svih sudionika olimpijskih igara. Uskoro bi se te liste mogle naći i na službenim web stranicama HOO-a, a Radica Jurkin se založila da i Klub olimpijaca uskoro dobije svoju web stranicu i to na hrvatskom i engleskom jeziku. "Jedna od aktivnosti Kluba bit će i skrb za sportaše koji su završili sportske karijere i teško se uključuju u rad klubova, i teže završavaju školovanje. Naime, često je odnos prema vrhunskim sportašima i osvajačima olimpijskih odličja, kad se stručno usavršavaju, isti kao i prema studentima koji se nikad nisu bavili vrhunskim sportom", rekao je Bukić.

Naveo je da se bivši vrhunski sportaši podcjenjuju kad u skladu sa svojim sposobnostima i stupnjem naobrazbe trebaju preuzeti upravljačke dužnosti u hrvatskom sportu. To je potkrijepio primjerom medijskog odnosa prema bivšem vrhunskom košarkašu, osvajaču brojnih medalja sa svjetskih prvenstava i olimpijskih igara i bivšem doministru sporta Andri Knegi, te boksačkom olimpijcu i bivšem saborskom zastupniku magistru znanosti Damiru Škari, koji su se kandidirali za mjesto glavnog tajnika Zagrebačkoga sportskog saveza (ZSS). Klub hrvatskih olimpijaca dao je potporu obojici svojih članova, a u priopćenju za javnost zatražio je da se pri izboru za glavnog tajnika ZSS vodi isključivo sportskim probitcima.