Zagreb, 19. svibnja 2022. Hrvatska olimpijska akademija dovršila je trogodišnji Eramsus+ projekt pod nazivom Athletes friendly education na nacionalnoj razini, a koji je imao za cilj utvrđivanje koje obrazovne institucije u Hrvatskoj omogućuju sportašima obrazovanje pod specifičnim uvjetima kako bi im olakšali sportsku karijeru i paralelno omogućili stjecanje znanja i bolje uvjete za školovanje sportaša.

Ovaj prestižni europski certifikat Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dodijelio je ravnatelj Hrvatske olimpijske akademija Saša Ceraj, uz prisustvo Davorina Babića, predsjednika stručnog povjerenstva za izbor, a u ime KIF-a primio ga je dekan Tomislav Krističević.
Svečana dodjela upriličena je na Kineziološkom fakultetu prije sjednice Vijeća fakulteta na kojoj je sudjelovao veći broj profesora, a tom je prigodom ravnatelj HOA-e Saša Ceraj izjavio:  - Veliko mi je zadovoljstvo dodijeliti ovo priznanje fakultetu gdje sam i sam studirao i vidjeti da je Kineziološki fakultet kao stožerna obrazovna ustanova u području kineziologije uložio veliki napor kako bi potaknuo razvoj dvojne karijere vrhunskih sportaša. To je konkretizirano u priznavanju prednosti pri upisu vrhunskih sportaša, uvažavanju njihove odsutnosti zbog priprema i natjecanja, sudjelovanjem u projektu osnivanja Nacionalnog centra za brigu i razvoj sportaša koji bi pružao stručnu podršku mladim talentiranim sportašima u balansiranju školovanja i bavljenja sportom na vrhunskoj razini, te i na taj način omogućio njihov razvoj kako na sportskom, tako i na obrazovnom planu. 

Dekan KIF-a Tomislav Krističević zahvalio je Hrvatskoj olimpijskoj akademiji na ovom vrijednom i važnom priznanju Kineziološkom fakultetu i naglasio kako će i dalje nastaviti unaprjeđivati sustav školovanja mladih sportaša na KIF-u te izrazio veliko zadovoljstvo kako je upravo KIF izabran u provedenom istraživanju HOA-e koje je obuhvatilo 39 obrazovnih ustanova u više gradova Republike Hrvatske.
Podsjetimo, nositelj AFE projekta je Slovenski olimpijski odbor, a uz Hrvatsku olimpijsku akademiju, partneri na projektu su: nacionalni olimpijski odbori Belgije i Portugala, Njemačka olimpijska akademija, Odbojkaški savez Makedonije, Sveučilište u Mariboru, Sveučilište u Rijeci i Europsko sveučilišno sportsko udruženje (European University Sport Association - EUSA Institute). (hoa/hoo)