Zagreb, 6. travnja 2022. - Odlukom Glavne skupštine Ujedinjenih naroda iz 2013. godine, na dan (6. travnja) kada su u Ateni 1896. godine otvorene prve Olimpijske igre modernog doba obilježava se Međunarodni dan sporta za razvoj i mir (MDRSM), čija je uloga podsjetiti na veliki potencijal sporta u kreiranju pozitivnih društvenih promjena.

Temeljem potpisanog sporazuma u ožujku, Hrvatska olimpijska akademija (HOA) je, s partnerima - Hrvatskim društvom za Ujedinjene narode (HDUN), Hrvatskim olimpijskim odborom (HOO) i Hrvatskim rukometnim savezom (HRS), virtualnim aktivnostima obilježila deveti Međunarodni dan sporta za razvoj i mir. Drugu godinu zaredom fokus je bio na #WhiteCard kampanji, u koju su se uključili brojni hrvatski sportaši i sportašice kako bi proširili ključne poruke koje stoje iza simboličnog podizanja bijelog kartona - solidarnost, toleranciju, mir, međusobno poštovanje, NE bilo kojem obliku diskriminacije...

Ponovno su poseban obol obilježavanju ovoga dana dali hrvatski rukometaši, ovom prigodom okupljeni na reprezentativnim pripremama u Varaždinu. 

 

Obilježavanje Međunarodnog dana sporta za razvoj i mir ujedno predstavlja i poziv svim državama na veća ulaganja u sport, sportsku infrastrukturu te u rekreaciju i podizanje kvalitete nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja u školama. UN-ova rezolucija Program za održivi razvoj 2030. sadrži akcijski plan za globalni prosperitet, a uloga sporta u njemu je označena ključnom za ostvarivanje svekolikog razvoja te promicanje mira i tolerancije među ljudima. (hoa/hoo)