Zagreb, 10. ožujka 2022. - U središnjim prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) potpisan je Sporazum o suradnji u provedbi obilježavanja 9. Međunarodnog dana sporta za razvoj i mir (6. travnja).

Potpisnici su ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije (HOA) Saša Ceraj, glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač, dopredsjednica Hrvatskog društva za Ujedinjene narode (HDUN) Maruša Stamać i glavni tajnik Hrvatskog rukometnog saveza (HRS) Damir Poljak. Potpisani sporazum uvertira je u događaj koji će biti upriličen 6. travnja 2022. godine.

Ravnatelj HOA-e Ceraj zahvalio je partnerima u provedbi obilježavanja ovog događaja, posebno istaknuvši rukometaše koji su svojim angažmanom prošle godine istinski uveličali događaj. Glavni tajnik HOO-a Krajač naglasio je i važnost aktualnog trenutka u kojem se sve događa, dodavši da je i ovo način kojim se potvrđuje "misija sporta da spaja, a ne razdvaja ljude". Ni dopredsjednica HDUN-a Stamać i glavni tajnik HRS-a Poljak nisu mogli izbjeći asocijacije na glavno svjetsko krizno žarište - ratom zahvaćenu Ukrajinu, izrazivši veselje i zadovoljstvo zbog sudjelovanja u projektu koji ima za cilj promicanje tolerancije i mira u društvu.

Međunarodni dan sporta za razvoj i mir ima vrijednu potporu i na svjetskoj razini - od Ujedinjenih naroda i Međunarodnog olimpijskog odbora - jer upravo Olimpijska obitelj i Ujedinjeni narodi dijele jednake vrijednosti za doprinos miru i boljem svijetu putem sporta.

Već drugu godinu zaredom (deveti put ukupno) HOA/HOO, HDUN i HRS suorganizacijski su partneri događaja čije će aktivnosti, uslijed još važećih antipandemijskih mjera, biti provedene elektroničkim načinom (virtualna kampanja). Simbolika obilježavanja ovog važnog datuma i ove će godine biti u znaku podignutog bijelog kartona. Voditeljice projekta programa su Ana Popovčić (ispred HOA-e i HOO-a) te Maja Marić kao predstavnica HDUN-a. (hoo/vk)