Rijeka, 29. studenoga 2021. - U Galeriji Principij u Rijeci otvorena je 13. po redu međunarodna izložba „Odlučujući trenutak“, posvećena sportskoj fotografiji. Priredili su je Zajednica sportova Primorsko-goranske županije i Hrvatska olimpijska akademija te stalni suradnik - Foto klub Rijeka, a pokrovitelj je Primorsko-goranska županija. Ove godine na natječaj su pristigle 492 fotografije 83 autora, a stručno povjerenstvo odabralo je 56 fotografija koje su izložene.

 

Nazočne su pozdravili predsjednik Zajednice sportova PGŽ-a Veljko Karabaić, ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije Saša Ceraj i zamjenik župana PGŽ-a Vojko Braut. Predsjednik Foto kluba i stručnog povjerenstva za odabir najboljih radova, Borislav Božić, uveo je prisutne u izložbu i upoznao s razlozima i načinom odabira nagrađenih fotografija. Uz prethodno navedene, nagrade je uručivala i Pročelnica za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a Sonja Šišić.

- Želim čestitati svima koji su poslali fotografije te na poseban način zahvaliti 35-etero autorica i autora za njihovih 56 odlučujućih trenutaka - uobličenih u fotografije predstavljene na izložbi kako bi posjetitelji mogli u njima nesmetano uživati. Posebnu pohvalu upućujem autorima u kategoriji Fair playa i njihovoj tankoćutnosti za etiku u sportu koja je sve potrebnija svuda u svijetu, zatim sportu osoba s invaliditetom čije fotografije stižu u sve većem broju. Pohvalu zaslužuju također i mladi  autori koji su nas još jednom uvjerili kako je talent primjetan od rane dobi, a na nama je da im pružimo podršku, prepoznavajući odlučujući trenutak njihova života  - poruka je ravnatelja Hrvatske olimpijske akademije Saše Ceraja prilikom otvorenja izložbe.

 

Izložba je otvorena uz poštivanje svih epidemioloških mjera HZJZ-a, a može se pogledati u riječkoj Galeriji Principij do 4. prosinca (od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati, osim subote kad je otvorena samo u jutarnjem terminu).

 

Tri prvonagrađene fotografije:

1. nagrada
Elvis Malagić, Vaterpolo - Hit of the face (Istarska županija)

2. nagrada
Vladimir Dugandžić, Sport osoba s invaliditetom - Savršeni udarac (Splitsko-dalmatinska županija)

3. nagrada
Ante Drozdek, Judo - Gravitaciji usprkos, (Primorsko-goranska županija)

 

Nagrada za Fair play tematiku:
Elma Dujić, Planinarenje - Moji prijatelji, moje oči (Primorsko-goranska županija)

 

Nagrada najboljem mladom autoru do 21. godine:
Borna Jakšić, Gimnastika - Konj s hvataljkama (Osječko-baranjska županija)

 

Pohvale su dobili:
Nataša Kupljenik, Nogomet - I gol…za mrvicu (Slovenija)
Tomislav Lačić, Kajak - Svom snagom (Brodsko-posavska županija)
Nikola Di Giusto, Klizanje - Plavi vlak (Grad Zagreb)
Goran Grudić, Jedrenje - Mali i veliki (Primorsko-goranska županija)
Gorana Hunić, Tenis - Forehand (Grad Zagreb)

 

Katalog izložbe:
http://sport-pgz.hr/wp-content/uploads/2021/11/katalog-2021-2.pdf

Galerija fotografija:
http://sport-pgz.hr/izlozba-sportske-fotografije-2021-g/